Zeleninový tartar, krevety a mangalica klobása

      S tímhle receptem si Honza docela vyhrál. To kdyby vás náhodou zajímalo, čím se doma baví šéfkuchař, když má volno. Kombinace je to každopádně parádní! A pokud si trochu zablbnete se servisem, určitě vznikne minipředkrm, který strávníky ohromí. 

      Na 6 porcí budeme potřebovat:

      100 g okurky
      100 g cherry rajčatek nebo rajčat
      50 g ředkviček
      100 g jablka golden delicious
      1 citron
      3 ks krevet (oloupaných a zbavených střívek)
      10 g medvědího česneku (nebo jiné bylinky podle sezóny)
      20 g mangalica klobásy
      asi 10 ml hořčičného vinagreitte (plnotučná hořčice, bílý vinný ocet, špetka soli, extra panenský olivový olej)
      Srirachu (podle uvážení)

      Nejdříve si připravíme vinaigrette. Je to celkem jednoduché: do uzavíratelné skleničky dáme 2 malé lžičky plnotučné hořčice (můžeme použít použít dijonskou, hrubozrnnou, kremžskou nebo anglickou), 2 lžíce bílého vinného octu (lepší je bílý balsamicový, champagne, slámový či Xeres, lze i červený vinný ocet), špetku soli a protřepeme. Potom přidáme 2 dcl panenského olivového oleje a znovu protřepeme. Záleží dost na kvalitě ingrediencí, pokaždé musíte dochutit. A základní dresing je hotový.

      Krevety

      Přivedeme k varu 3 dcl vody se špetkou soli. Krevety zblanšírujeme cca 20 vteřin. Potom je vyndáme a zchladíme.

      Chceme-li krevety používat za studena, je dobré je naložit do láku. Ten si jednoduše vyrobíme ze tří lžic cukru, 2 lžic soli a dvou dcl vody. Vše rozmícháme, a krevety na 20 minut do směsi naložíme. Dostanou tak lepší chuť a jsou vhodné do salátu a dalších pokrmů.

      Tartar

      Rajčata rozpůlíme a vyndáme semínka, která použijeme na dekoraci, část slupky si odložíme na vykrajování, část nakrájíme na malé kostičky. Okurky nakrájíme na kostičky nebo různě vyřežeme. Krevety, jablko a klobásu nakrájíme na menší kostky. Medvědí česnek posekáme. Z citronu škrabkou ořízneme kůru a tu nasekáme na jemno. Vše smícháme v misce a dochutíme vinaigrettem.

      Servis

      Tartar lze různě tvarovat, na to jsou nejlepší tvořítka. Můžete ho kombinovat s pečivem, udělat crostini nebo podávat jako bruschettu. Hodí se i jako příloha nebo samostatný předkrm. Je to hodně variabilní pokrm: každý si může přidat, co má rád, ať už je to kedlubna, chilli nebo případně zázvor. Dá se také podávat jako vegetariánský chod. Hlavně se toho nebát, kombinací je opravdu spousta!