Zeleninový salát s krutony, hlívou ústřičnou a kuřecími játry

      U nás doma jede hlavně maso, ale občas Honzu dokopu k tomu, aby do jídelníčku zapojil nějakou tu zeleninu. On se samozřejmě vzpírá, takže tentokrát mi tam nacpal kuřecí játra. A musím uznat, že to bylo fajn.

      Na dvě porce budeme potřebovat:

      3 baby karotky

      3 kusy zeleného chřestu

      40 g salátové okurky

      30 g znojemských okurek

      50 g hlívy ústřičné

      30 g brokolice

      30 g Romanesca

      30 g kedlubny

      2 ředkvičky

      30 g polníčku

      100 g kuřecích jater

      2 plátky toastového chleba

      20 g másla

      1 rajče na stonku

      hořčičný vinaigrette

      15 g petržele

      Sůl a pepř

      Postup

      Na mandolíně nakrouháme najemno okurky, brokolici, ředkvičky a romanesco. Vše vložíme do studené vody. Chřest oloupeme na tenké proužky škrabkou na zeleninu.Hlívu natrháme a odstraníme spodní část, která má tendence být tvrdší.Rajčata zbavíme semínek a nakrájíme na proužky. Nakrájíme i nakládanou okurku a kedlubnu.

      Játra si očistíme, zbavíme je tvrdších částí a hlavně těch nedobrých (hořkých, žlutých, bílých, škaredých).

      Plátky toastového chleba nakrájíme na kostičky a opečeme do zlatova na másle, lehce osolíme.

      Játra opečeme, na pánvi je osolíme, opepříme a po prvním otočení přidáme natrhanou hlívu. Pokračujeme asi 2 minuty a přidáme petržel. Aby petržel vynikla a rozvoněla se, potřebuje teplo, proto se vždycky přidává ke konci vaření.

      Vše osušíme a naskládáme na talíř, překapeme vinaigrettem a libovolně nazdobíme polníčkem a veškerou zeleninou. Bon apetit!