Vepřový bok po asijsku, pyré z dýně, karamelizované arašídy a koriandr

      Tak takhle přesně si Honza vyvařuje, když nejsem doma. No není to k vzteku? Na prvním místě chlapské kuchyně jsou jednoznačně řízky, bůček a zvěřina. Ale musím uznat, že to vypadá báječně. Co myslíte?

      Na 2 porce budeme potřebovat:

      400 g vepřového boku
      20 g zázvoru
      20 g česneku
      1 chilli bird eye
      100 ml sójové omáčky
      200 ml červeného vína
      20 ml rybí omáčky
      300 g máslové  dýně
      250 ml kokosového mléka
      10 g žluté kari pasty
      30 g cibule
      300 ml mléka
      50 g arašídů
      10 g hnědého cukru
      50 g okurky
      20 g koriandru
      20 g medu
      20 g másla
      Dýňový olej na finish (pár kapek)
      Sůl, pepř

      Nejdříve si připravíme marinádu. Smícháme sójovku, rybí omáčku, chilli, najemno nakrájený zázvor, celý česnek a červené víno. Maso naložíme ideálně přes noc (nebo jak nám to časově vyjde).

      Bůček vaříme do změknutí celkem asi 1,5 hodiny. Potom ho vyndáme, dáme vychladit a můžeme lehce zapresovat mezi pečící papír – bude pak lépe držet tvar při servírování. To vlastně znamená, že bůček v lednici něčím zatížíme (třeba rendlíkem s vodou). Marinádu přecedíme a svaříme na sirup, potom přidáme med a máslo – jednotlivé porce masa budeme ještě glazovat.

      Dýni oloupeme a nakrájíme na kostičky velké asi 1cm, jde jen o to, aby byly stejně velké. Na rozpálenou pánev přidáme trochu oleje a kostičky dýně orestujeme dozlatova (jednu třetinu dáme stranou na dekoraci), potom přidáme na plátky nakrájenou cibuli a dále restujeme, přidáme kari pastu a necháme opět restovat. Přilijeme mléko a necháme vařit deset minut. Potom přidáme kokosové mléko a osolíme. Rozmixujeme a případně dochutíme solí a cukrem.

      Pyré by mělo být krémové, nasládlé a konzistencí jako bramborová kaše. Kdo chce může přidat chilli – Honza použil trošku habanera.

      Bůček naporcujeme, opečeme ze všech stran a přidáme zredukovanou šťávu, ve které jsme ho vařili. Pomalu přelíváme (glazujeme) dokud nebude mít krásnou tmavou barvu.

      Okurku nakrájíme na menší kostičky – bude pokrmu dodávat skvělou křupavou texturu a čerstvost.

      Arašídy pražíme nasucho dokud nezačnou chytat barvu, potom přidáme mořskou sůl, hnědý cukr a necháme zkaramelizovat. To trvá jen chvilku. Arašídy vychladíme a nasekáme nahrubo. Pozor na to, tohle je ideální večerní snack, který nezůstane jen tak ležet bez povšimnutí 😀

      A můžeme servírovat! Na talíř poklademe maso, přidáme dýňové pyré, dýni na kostičky, koriandr, okurku a dýňový olej. Přejeme vám dobrou chuť!