Vepřová žebra BBQ, čerstvá zelenina a zakysaná smetana s pažitkou

      Kdo by neměl rád grilování? Já osobně ho prostě miluju. V zimě to samozřejmě taková zábava není, a tak jsem si pro vás připravil tenhle recept – nebudete potřebovat gril a výsledkem jsou geniální žebra. Uzená paprika masu dodá neuvěřitelnou chuť!

      Na 2 porce budeme potřebovat:

      800 g vepřových žeber (já jsem použil vysoká žebra z bůčku)
      1 okurku
      1 karotku
      1 zelené jablko
      200 g brokolice
      50 g pažitky
      200 g zakysané smetany
      Mletou skořici
      Mletou uzenou papriku
      Sůl a pepř

      BBQ glazura:

      8 lžic kečupu
      8 lžic hnědého cukru
      2 lžíce omáčky Worcester
      2 lžíce sójovky (ideálně Kikkoman)
      2 cl Jack Daniel’s
      2 lžíce balsamikového octa
      1 lžíci sladké papriky
      1 lžíci uzené papriky
      200 ml pomerančového džusu
      1 lžíci nastrouhaného čerstvého zázvoru

      Žebra nejdříve osolíme a okořeníme, můžeme je naložit i přes noc. Opečeme je na pánvi  s trochou oleje. Potom je vložíme do tlakového hrnce s trochou vody (cca 3 dcl budou stačit) a vaříme asi 45 minut.

      Po vyjmutí z tlakového hrnce maso necháme odpočívat, vložíme ho na plech a zapečeme v troubě na 180 stupňů po dobu 10 minut (nebo na grilu, recept se dá samozřejmě použít i během grilovací sezóny).

      Samotnou glazuru připravíme celkem jednoduše. Všechny ingredience kromě pomerančového džusu povaříme v hrnci zhruba 10 minut. Nakonec přidáme džus a znovu přivedeme k varu. Takto připravená omáčka vydrží v lednici dobrých 14 dní. Takže se nebojte udělat jí dostatek, určitě se neztratí.

      Brokolici nakrájíme na růžičky a vaříme minutu v osolené vodě. Karotku a okurku nakrájíme na julienne (třeba kráječem, co si můžete koupit u nás v eshopu), jablko na tenké proužky. Lehce osolíme a zamícháme dohromady.

      Pažitku nasekáme najemno a smícháme se zakysanou smetanou. Můžeme přidat kapku citrónu a sůl. Podáváme teplé s dostatkem ubrousků! Dobrou chuť 🙂