Vepřová líčka na zázvoru, polenta a makadamové ořechy

      Líčka už dnes nejsou v našich končinách žádnou novinkou, na jídelním lístku je můžeme vidět dost často. Trochu častější je hovězí (nebo telecí) varianta, my máme ale rádi i vepřová. Honza k tomu přidal polentu, ale super bude i bramborová kaše. A makadamy? Nejlepší. Jdeme na to!

      Na 4 porce budeme potřebovat:

      1 kg vepřových líček
      100 g makadamových oříšků
      200 g žampionů
      200 g zázvoru
      300 g cibule
      200 g petržele
      100 ml rýžového octa
      40 g cukru
      20 ml šťávy z červené řepy
      12 g soli
      200 ml bílého vína
      2 l kuřecího vývaru
      200 g instantní polenty
      600 ml mléka
      100 g másla
      40 ml ořechového oleje (z lískových oříšků)
      sůl a pepř

      Nejdříve si připravíme líčka. Osolíme a opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji, jde o to, aby byla kompletně opečená dozlatova. Dáme stranou, na té samé pánvi opečeme najemno nasekanou cibuli, podobně jako když se vaří guláš. Přilijeme trošku vody, aby se stejnoměrně zbarvila. Přidáme nasekanou petržel, ořezky z hub a zázvoru. Přidáme protlak a zarestujeme, základ by měl být hnědý. Podlijeme bílým vínem a necháme vyvařit alkohol. Vše společně s kuřecím vývarem přendáme do tlakového hrnce a dusíme zhruba 40 minut. Potom maso vyndáme, omáčku přecedíme a svaříme, aby měla dobrou konzistenci, přidáme šťávu z nakládaného zázvoru a dochutíme máslem a solí.

      Domácí nakládaný zázvor vyrobíme celkem jednoduše. Zázvor oloupeme (ideálně lžící, ta se totiž dostane do všech záhybů) a nakrájíme na mandolíně najemno. Ocet svaříme s cukrem, solí a červenou řepou a přelijeme přes zázvor. To je třeba udělat minimálně 2 hodiny předem, nejlépe však aspoň týden. Za tepla zavřeme do sklenice a postavíme víčkem dolů, dokud kompletně nevychladne, potom uchováváme v lednici. Vydrží klidně i jeden rok. Můžeme přidat i trochu vody a podle chuti i více octa či cukru. Záleží, jaký poměr má kdo rád. Ochutnávání kyselého nálevu však není žádný med, obzvlášť, když je horký.

      Polentu uvaříme tak, že přivedeme mléko k varu. Osolíme. Pomalu přisypeme polentu a mícháme, měla by být velmi krémová. Nakonec přidáme máslo, ořechový olej a ihned servírujeme. Je to taková polentová kaše.

      Ořechy opečeme buď v troubě anebo pomalu na pánvičce. Ihned osolíme.

      Můžeme servírovat! Žampiony nakrájíme na mandolíně na tenko a servírujeme se zbytkem ingrediencí. Dobrou chuť!

      Za líčka děkujeme společnosti Steinhauser.