Vejce Benedikt new style

      Vejce Benedikt bych mohla jíst pořád – holandská omáčka, šunka a vajíčka – tuhle dekadentní kombinaci prostě chcete. My jsme si klasickou verzi trošku předělali a výsledek byl ohromující. Co myslíte?

      Na 2 porce budeme potřebovat:

      10 křepelčích vajíček
      2 žloutky
      20 g pažitky
      4 plátky sušené šunky (u nás to bylo serrano)
      2 plátky chleba
      150 g másla
      10 ml estragonového octa
      citrón
      bazalku na ozdobu (my jsme použili řeckou, kterou jsme sami vypěstovali)
      sůl, pepř, slunečnicový olej

      Postup

      Křepelčí vejce opatrně rozklepneme (je lepší je naťuknout koncem nože na užší straně, žloutek se pak nerozbije) a vlijeme do misky.

      Zavaříme asi 3 litry vody a přidáme 3 lžíce octa. Čím je voda kyselejší, tím je větší pravděpodobnost, že se vajíčka uzavřou a žloutek se nevylije. Zároveň ale nechceme, aby byla vajíčka octem moc cítit, takže to s ním nepřehánějte.

      Vodu v hrnci roztočíme vařečkou tak, aby vznikl vír. Vejce pomalu po jednom vlijeme do vody a stáhneme plamen na minimum. Takhle malá vajíčka budou trvat cca 1 minutu. Potom je opatrně přesuneme do ledové vody a necháme vychladit. V případě potřeby ostříháme přebytečný bílek.

      Na rozpálenou pánev dáme trochu slunečnicového oleje a šunku opečeme po obou stranách do křupava. Osušíme.  Na zbytku oleje opečeme kostičky chleba (krutony). Nakonec přidáme trochu másla a lehce opepříme. Osušíme.

      Honzův recept na holandskou najdete tady. Tahle verze je o trošku jednodušší, místo redukce jsme použili estragonový ocet a nakonec jemně posekanou pažitku.  Jinak je postup stejný.

      Nakonec musíme vejce znovu ohřát, což provedeme v trošce teplé vody – bude stačit asi 30 sekund. Poté je přesuneme na papírovou utěrku, lehce osolíme a opepříme. Vložíme je na teplý talíř, přelijeme omáčkou, nalámeme šunku (měla by být opravdu křupavá), ozdobíme pažitkou, bazalkou a přidáme krutony. Bon apetit!