Ústřice na dva způsoby

      Ústřice k Vánocům prostě patří a dneska už je seženete témeř bez problémů. Klasika s kapkou citrónu samozřejmě nikdy nezklame, ale občas dostaneme chuť na nějakou jinou variantu. Minule jsme si ukázali jednu fajnovku s pórkem, slaninovou strouhankou a pěnou z prosecca. Dneska pro vás máme 2 varianty, které zvládne každý a zaberou jen pár minut. 

      Na 12 ústřic budeme potřebovat: 

      Šalotkový vinaigrette

      2 plátky anglické slaniny
      1 šalotku
      20 ml červeného vinného octa

      Asijský vinaigrette

      3 mini papričky
      1 citrón
      1 chilli
      10 g sezamového oleje
      15 ml sójové omáčky
      trochu sezamových semínek

      První vinaigrette je obdobou tradiční zálivky Mignonette. V Londýně jsme k takto upraveným ústřicím servírovali grilované mini chorizo – to receptu dodá úplně nový rozměr :).  Je to velmi snadné. Nejdřive si odměříme ocet, přidáme stejné množství vody a vložíme najemno nasekanou šalotky. Slaninu opečeme na pánvi. Ústřice otevřeme  a  uvolníme sval na spodní straně. Necháme je ve skořápce a snažíme se ponechat co nejvíc šťávy ustřic vevnitř. Lehce zakápneme vinegrettem a  ozdobíme opečenou slaninou. A je to! 

      Druhý vinegrette je inspirovaný Asií. Jednoduše smícháme sójovou omáčku, sezamový olej (nejlepší je pražený) a citrónovou šťávu. Papričky nasekáme natenko a přidáme do zálivky. Zeleninu můžeme samozřejmě vynechat nebo ji nahradit jinou – třeba opět šalotkou nebo pouze chilli. Možností je spousta! 

      Za ústřice děkujeme Seefish – použili jsme Gillardeau a Fin de Claire.