Tygří krevety v kokosu, okurkový salát s wakame a Sriracha majonéza

      Smažené krevety s kokosem jsem si tak trochu vydupala. Už si ani nemůžu vzpomenout, kde jsem je vlastně poprvé jedla, ale okamžitě jsem se do nich zamilovala! Čím větší krevety tím lépe. My jsme koupili 31-40 (číslo udává počet kusů do kila). Nejlepší na smažení je velikost 16/20.

      Na 2 porce budeme potřebovat:

      14 tygřích krevet
      200 ml kokosového mléka
      1 lžíci koření pěti vůní
      200 g strouhaného kokosu
      200 g hladké mouky
      1 vejce
      200 ml slunečnicového oleje
      2 lžíce Srirachy
      Olej na smažení
      1 salátovou okurku
      20 g sušené řasy wakame
      sůl, pepř

      Krevety je třeba oloupat a vystřívkovat. Potom je nasolíme a opepříme, potopíme do kokosového mléka a necháme odležet, můžeme i přes noc.

      Krevety přecedíme a obalíme je ve směsi koření pěti vůní a mouky. Vajíčko si rozdělíme na žloutek a bílek:  bílek rozmícháme s kokosovým mlékem (ve kterém jsme krevety marinovali) a přidáme trochu mouky s kořením, jen aby se těstíčko lehce zahustilo. V tom pak krevety namočíme a vložíme je do strouhaného kokosu. Často se používá i strouhanka, půl na půl s kokosem.

      Krevety smažíme na 170 stupňů dozlatova zhruba 2 – 3 minuty. Hned po usmažení je vyndáme a osolíme: to je důležité, sůl se na teplém povrchu dobře rozpustí.

      Majonézu vytvoříme z jednoho žloutku a 200 ml oleje. Olej vmícháváme postupně, kapku po kapce. Nakonec osolíme a přidáme Srirachu (dle odvahy každého konzumenta).

      Wakame ponoříme do většího množství vody a necháme nabobtnat, stačí zhruba 15 minut. Řasy osušíme a zamícháme s limetovou štávou, natenko nakrájenou okurkou a lehce osolíme. Slouží jako příjemný salátek. A můžeme podávat! Užijte si to!