Spaghettini se smetanou, žampiony, ořechy a sýrem gruyère

      Občas se člověku prostě nechce trávit večer u plotny, a tehdy nastává čas na nějakou chutnou rychlovku. Tento recept je snadný, časová náročnost je minimální a zvládne ho i začátečník. Nejdůležitější je, aby výsledná pasta nebyla suchá: v Honzových očích existuje jen málo větších prohřešků než suché těstoviny, a také musí být uvařeny al dente.

      Na dvě porce budeme potřebovat:

      200 g spaghettini
      5 krémových žampionů
      10 vlašských ořechů
      20 ml ořechový olej
      50 g polníčkového salátu
      30 g  vyzrálého sýru gruyère (ne příliš vyzrálého)
      200 ml smetany na šlehání (třicetiprocentní)
      3 okry
      bazalka na ozdobu

      Postup

      Nejdříve dáme vařit vodu. Těstoviny potřebují prostor, takže na 100 g použijeme alespoň 2 litry vody a zhruba 20 g soli.

      Očištěné žampiony nakrájíme na menší kousky, okru nakrájíme na kolečka, ořechy lehce posekáme a sýr nastrouháme.

      Jakmile se voda vaří, vložíme pastu. Na pánvi lehce opečeme ořechy a žampiony: použijeme ořechový olej. Osolíme. Přidáme okru a orestujeme. Vždycky, když něco vařím solím průběžně. Se solí se musí vařit.

      Všechny suroviny přendáme z pánve na talíř. Pánev zalijeme smetanou a necháme ji lehce zredukovat.

      Pastu scedíme a přidáme do pánve se smetanou společně s trochou vody, ve které se vařila. Párkrát prohodíme.

      Spaghettini natočíme na pinzetu a vložíme na střed talíře. Zalijeme smetanou, přidáme žampiony, okru a ořechy. Dozdobíme nastrouhaným sýrem, polníčkem a bazalkou. Buon appetito!