Štrůdl z taženého těsta, ořechy, rozinky v rumu

      Tenhle je recept je bez vajec, protože je nemůžu, ale vy si do něj jedno klidně přidejte. Ocet můžete případně nahradit citrónovou šťávou. Poměr mouky je proměnlivý, ale je lepší, když bude těsto trochu mastnější než naopak. Když to s moukou přeženete těsto bude tvrdší, ale do druhého dne zase změkne.

      Na 12 porcí budeme potřebovat:

      8 velkých jablek
      30 g rozinek
      80 g rumu
      80 g vody
      50 g ořechů
      100 g strouhanky
      1 citron
      2 lžíce hnědého cukru
      2 lžíce skořice

      těsto

      300 g hladké mouky
      2 lžíci másla
      1 lžíci cukru krystal
      1/2 čajové lžičky soli
      100 ml teplé vody
      1 lžíci octa

      Nejdříve si založíme těsto, vše smícháme dohromady a vytvarujeme hladké těsto, které nelepí. Těsto je nejlepší nechat odpočívat na teplém místě nebo podle starších receptů přikrýt nahřátým hrncem aspoň na 20 minut. Potom ho rozdělíme na dvě části a podle velikosti plechu rozválíme na pečícím papíru natenko co to jde, posypáváme moukou (dá se použít i trochu oleje na pomazaní). a když se začne těsto trhat, je čas přestat.

      Strouhanku opečeme nasucho na pánvi a nasypeme na těsto. Potom nakrájíme nožem jablka na větší kousky (1 cm). Rozinky zalijeme vodou, rumem a zahřejeme. Necháme alespoň 10 minut (tohle můžeme mimochodem udělat i předem). Prosypeme ořechy a rozinkami, přidáme cukr, skořici, kůru z citrónu a zatočíme. Super je i kůra z pomeranče nebo mandarinky. Nejlepší je nejdříve zamotat kraje a potom zarolovat, klidně si pomůžeme pečícím papírem.

      Necháme ztuhnout v lednici, papír pak pujde lépe sundat. Přendáme na plech a pečeme na 190 stupňů cca 30 minut. Potom můžeme potřít zbytkem vody z rozinek nebo třeba mlékem, což dělá moje máma. Nakonec pocukrujeme a přidáme šlehačku. Dobrou chuť!