Strašek kudlankový, rýžové nudle, mango a cuketa

      Strašky jsme objevili úplně náhodou, když jsme kupovali ryby. Vypadají trochu jako vetřelci z hlubin nebo jako štěnice z Matrixu (jak je pak museli vysát Neovi z pupíku). Tak jako tak, jejich chutné maso rozhodně stojí za ochutnání. Tento recept ale bude fungovat i s krevetami nebo třeba hovězím masem.

      Na 2 porce budeme potřebovat:

      200 g rýžových nudlí
      čtvrtku manga
      5 strašků
      30 g makadamových ořechů
      30 g sójového vinaigrettu
      10 g jidášova ucha (sušeného)
      1 cuketu
      50 g okurky
      50 g bílého chřestu
      1 limetu
      1 lžíci ústřicové omáčky
      1 lžíčku Srirachy
      česnekové výhonky

      Na obalení

      1 vejce,
      100 g hladké mouky
      sůl, pepř

      Rýžové nudle zalijeme 1 litrem vařící vody a necháme změknout zhruba 10 minut. Můžeme k nim přihodit i jidášovo ucho. Nudle scedíme a zatím dáme stranou. Z hub odstraníme tvrdé středy, očistíme je a nakrájíme na tenké proužky. Ořechy orestujeme.

      Strašky je potřeba oloupat a očistit. Nejlepší jsou na to nůžky. Obrátíme straška “na záda” a podélně nastřihneme. Potom je už je celkem jednoduché vyloupnout maso: skořápky můžeme použít na jiný recept. Masa je uvnitř poměrně málo a  po usmažení se neuvěřitelně smrskne zhruba na polovinu, takže si strašků raději kupte dostatek.

      Strašky nakrájíme na menší kousky, osolíme a obalíme v mouce. Potom rozšleháme vejce s troškou mléka, zamícháme mouku a vymícháme hladké těsto. Maso v něm obalíme a smažíme na 170 stupňů dozlatova. Osušíme na kuchyňské utěrce a hned osolíme.

      Zeleninu nakrájíme na proužky, přidáme houby, zarestujeme na trošce oleje (kromě okurky, tu používám syrovou), přidáme nudle a prohodíme. Přilijeme ustřicovou omáčku, vinaigrette a Srirachu. Vše nandáme na talíř, přidáme mango na proužky, ořechy a strašky. Nakonec dozdobíme česnekovými výhonky a plátkem limety.