Srnčí tatarák, uzený žloutek, okurka a ředkvičky

      Tatarák do české kuchyně prostě patří. Mám takový pocit, že jednou ze zásadních předností každého pivního nadšence je taky schopnost namíchat skvělý tatarák: a to nejlépe jednou rukou za pomocí kečupu a dalších parádních dochucovadel. Já osobně jsem radši, když dostanu tatarák už umíchaný. S Honzou jsme si tentokrát připravili zvěřinovou verzi, kde jsme si trochu pohráli s barvami. Mňam!

      Na 2 porce budeme potřebovat:

      160 g srnčího hřbetu
      20 g okurky
      2 žloutky
      1 větší červenou řepu
      2 ředkvičky
      1 jarní cibulku
      30 g květáku
      1 bílou ředkev daikon
      10 ml olivového oleje
      20 ml červeného vinného octa
      20 g hnědého cukru
      20 g chilli majonézy
      sůl a pepř
      lístky polníčku na dozdobení

      Srnčí hřbet očistíme, zbavíme ho blan a přebytečných tuků, nakrájíme na menší kostičky a vychladíme.

      Řepu oloupeme – je rozhodně lepší si vzít rukavice – a nastrouháme nahrubo. V tomto receptu ji použijeme pouze na obarvení, samotnou řepu pak můžeme využít jinak. Přidáme 100 ml vody, ocet a cukr a vaříme zhruba 3 minuty. Potom lák scedíme a přelijeme přes zeleninu, kterou chceme naložit. My jsme zvolili ředkvičky a bílou ředkev, obojí jsme nakrájeli na plátky a nechali v láku vychladnout.

      Žloutky opatrně poklademe na pečící papír a ve vhodné nádobě zaudíme. Je lepší to provést minimálně dvakrát, aby žloutky absorbovaly co nejvíc kouře.

      Okurku (kousek si necháme stranou) a jarní cibulku nakrájíme na velmi tenké proužky, vložíme do ledové vody a tím se krásně zkroutí. Zbytek okurky a bílé ředkve nakrájíme na kostičky. Z květáku ořežeme malé košťálky.

      Maso smícháme s olivovým olejem, osolíme, opepříme a vytvarujeme pomocí tvořítka. Žloutek pomalu přesuneme na maso, osolíme, přidáme zeleninu a majonézu. Dozdobíme salátem, my jsme použili lístky polníčku, a můžeme servírovat. Dobrou chuť!