Srnčí hřbet, šťouchané brambory s cibulí a omáčka z portského vína s brusinkami

      Zdá se mi, že zvěřina na průměrném českém jídelníčku obvykle chybí, i když u nás doma je tomu právě naopak. Veškerou zvěřinu bereme od firmy Windsor Enterprise, jejich produkty seženete mimo jiné ve specializovaných prodejnách s farmářskými potravinami.

      Na 2 porce budeme potřebovat:

      2x srnčí hřbet s kostí

      400 g brambor

      1 větší cibuli

      20 g bazalky

      100 ml portského vína

      30 ml brusinkového octa (není nutné)

      50 g brusinek (moc dobré jsou od značky Darbo)

      20 g strouhaného zázvoru

      1 pomeranč

      100 g másla

      50 g slunečnicového oleje

      výhonky z ředkviček na dekoraci

      Postup:

      Nejdříve oloupeme brambory. Menší jarní brambory s jemnou slupkou se sice nemusí loupat a stačí je oškrábat, ale já slupky nevyhazuji, přidávám je k bramborám při vaření tak, aby se daly jednoduše odstranit (např. do sítka). Ve slupce je totiž spousta chuti, o kterou nechci přijít. Osolíme.

      Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Rozpálíme si menší hrnec až se z něho kouří a přidáme olej: oleje se při karamelizování cibule nebojte, dodá bramborám parádní chuť a cibule se bude dělat rychleji a rovnoměrněji.

      Nakrájenou cibuli vložíme do hrnce a občas zamícháme. Když je téměř hotová, přidáme trochu vody, aby se zbarvila rovnoměrně, necháme odpařit, potom přidáme sůl a cca 25 g másla a odstavíme mimo sporák.

      Brambory necháme ještě chvíli ve vodě, aby došly. Nezapomeneme odstranit slupky.

      Rozpálíme si pánev, přidáme osolené a opepřené maso a opečeme na oleji ze všech stran. Po cca 5 minutách maso vyjmeme a přidáme ocet. Necháme zredukovat a potom přilijeme portské víno. Na tom určitě nešetřete, láhev se pohybuje okolo 350 kč, ale můžete ho použít i jako párování k tomuto jídlu nebo upíjet při vaření. Necháme odpařit a poté přidáme brusinky.

      Jakmile si maso odpočine, pustí trochu šťávy. Tu použijeme do omáčky, bude jí jen trochu, ale byla by škoda ji vyhodit.

      Přidáme šťávu z půlky pomeranče a nastrouháme kůru. Z jemně nastrouhaného zázvoru vymačkáme šťávu, přidáme ji do omáčky a nakonec dochutíme solí a pepřem.

      Když je omáčka hotová, měla by být kyselá, sladká, pálivá i slaná. Nebojte se, maso to snese! Nakonec brambory přecedíme, rozmícháme je s cibulí, přidáme natrhanou bazalku a dochutíme.

      Na dekoraci použijeme kůru z pomeranče, čerstvou bazalku a výhonky z ředkviček.