Srnčí hřbet s čočkou Beluga, květákový krém a čokoládová omáčka

      Tenhle recept je krásný příklad použití čokolády ve slaném provedení, ke zvěřině se totiž hodí báječně. Poprvé jsem se s tím setkal v Londýně, kde jsme k srnčímu servírovali kaštanové pyré, smrže a chipsy z černého kořene. Tehdy jsem se do téhle kombinace zamiloval!

      Na 2 porce budeme potřebovat:

      250 g očištěného srnčího hřbetu (my měli z Windsor Enterprise)
      100 g čočky Beluga
      300 g květáku
      200 g mléka
      50 g mrkve
      50 g celeru
      30 g červené  papriky
      30 g pórku
      100 ml červeného vína
      50 ml balsamikového octa
      500 ml kuřecího vývaru
      80 g másla
      15 g kvalitní čokolády (my jsme použili tuhle, k masu se hodí báječně)
      1 stroužek česneku
      Sůl, pepř

      Nejdříve si na rozpálené pánvi opečeme osolené a opepřené maso dozlatova. Z každé strany asi tak jednu minutu. Potom přidáme polovinu másla a glazujeme maso se stroužkem česneku další dvě minuty. Maso vyndáme, necháme odpočívat a začneme připravovat omáčku. 

      Do pánve přidáme víno a necháme odpařit alkohol. Potom přilijeme vývar a zredukujeme asi na pětinu obsahu. Přidáme čokoládu a zbytek másla, dochutíme solí a pepřem. Můžeme přidat i drcený jalovec nebo i jiné koření, například badyán nebo chilli.

      Černou čočku vaříme ve trošce vývaru podobně jako rizoto, ale bez vína. Je třeba ji dovařit a nechat chvilku odpočívat, jinak má tendenci tvrdnout. Zeleninu nakrájíme na malé kostičky (mrkev, celer, pórek a papriku) a lehce orestujeme na trošce olivového oleje. Přidáme čočku, dochutíme a můžeme podávat.

      Květákový krém připravíme velmi jednoduše. Růžičky květáku vložíme do mléka a vaříme cca 10 minut doměkka. Osolíme  a potom vložíme do vyšší nádoby a rozmixujeme ručním  mixérem s troškou másla dohladka. Dochutíme solí a případně doladíme konzistenci mlékem či máslem.

      Nakonec maso znovu opečeme, nejlepší je když je medium rare. Servírujeme s čočkou , květákovým krémem a čokoládovou omáčkou. Dobrou chuť!

      Za skvělou čokoládu děkujeme eshopu kava.cz 🙂