Soba nudle, kuřecí kousky, zelenina a sojový vinaigrette s chilli

      Soba nudle jsem poprvé ochutnal v Japonsku a byla to láska na první pohled. Samotné slovo soba v japonštině znamená “pohanka” a dnes je to zároveň synonymum pro tyto skvělé pohankové nudle. Podávají se studené nebo teplé – pro dnešní recept jsem zvolil studenou variantu.

      Na 2 porce budeme potřebovat:

      2 porce soba nudlí (nudle jsou rozděleny do porcí v balení, koupit je můžete ve vietnamských marketech nebo např. v Tescu)
      1 kuřecí prso
      1 mrkev
      1 červenou papriku
      1 jarní cibulku
      30 g mungo výhonků
      20 g zázvoru
      20 g cukety
      Chilli

      Marináda

      30 ml rýžového vína Shaoxing
      30 ml rybí omáčky
      20 ml sójové omáčky Healthy boy brand (tu používám nejraději, je z Thajska)
      10 g hnědého cukru

      Těstíčko

      1 vejce
      100 g solamylu
      100 g hladké mouky
      10 g bílého sezamu

      Sójový vinaigrette (cca 10 porcí, lze uchovat v lednici)

      3 g oloupaného zázvoru
      1 Chilli birds eye
      8 g celého česneku
      35 ml sezamového oleje
      50 g bílého cukru
      290 ml sójové omáčky
      140 ml bílého balsamicového octa

      Kuřecí prso stáhneme z kůže a nakrájíme na menší kousky. Maso naložíme do marinády alespoň na půl hodiny.

      Mezitím smícháme všechny suroviny na těstíčko. Namarinované kousky kuřete nejprve obalíme v mouce a poté ve výsledné směsi. Smažíme v horkém oleji asi na 170 stupňů nebo jako řízek na pánvi (každopádně dozlatova). Po dosmažení kousky osušíme.

      Dále si připravíme vinaigrette, a to jednoduše – všechny ingredience rozmixujeme ručním mixérem dohladka. Udělal jsem ho trochu víc, ale nebojte se – v lednici vám vydrží i dva týdny a využití pro něj určitě najdete. Je totiž tak trochu návykový!

      Soba nudle uvaříme ve vodě doměkka a vychladíme v ledové vodě. Necháme vykapat.

      Zeleninu nakrájíme na tenké proužky a opečeme na sezamovém oleji, nakonec přidáme mungo výhonky. Vychlazené soba nudle promícháme se  4 lžícemi sojového vinaigrettu. Nakonec ozdobíme semínky sezamu a podáváme se smaženým kuřetem.