Siven, avokádový jogurt a mungo fazole

      Tohle je velmi rychlý a chutný recept. Škoda, že to nemohu dosvědčit z vlastní zkušenosti! Honza to totiž všechno snědl sám. A moc mu chutnalo, takže to určitě oceníte i vy.

      Na 2 porce potřebujeme:

      1 sivena ( cca 500 g nebo více, lze také použít pstruha nebo jinou rybu)
      1 zralé avokádo
      200 g mungo fazolí
      30 g koriandru
      30 ml olivového oleje
      100 ml selského jogurtu
      10 g řapíkatého celeru
      trochu slunečnicového oleje
      Srirachu (není nutná)
      sůl

      Celé mungo fazole jednoduše vložíme do vody a s trochou soli uvaříme do měkka. Ještě lepší než voda je vývar, pokud máte nějaký schovaný v mrazáku.

      Potom si vyrobíme koriandrový olej. Vetší množství koriandru i se stonky vložíme do olivového oleje: je vhodnější zvolit nějaký méně výrazný, aby dobře vynikla chuť koriandru.

      Dále si připravíme avokádový jogurt. Ten se dá udělat i na sladko, protože avokádo je vlastně ovoce, ale oblíbenější je jeho slaná varianta. Avokádo podélně rozkrojíme, obkroužíme pecku nožem a rozdělíme na poloviny. Jednu čtvrtinu nakrájíme na kostičky a zbytek rozmixujeme s jogurtem a troškou soli do hladka: ideální je tyčový mixér.

      Lepší je kupovat ready to eat avokáda, která se dají hned konzumovat. Dneska je seženete v každém obstojném supermarketu. Pokud si koupíte tvrdší avokádo, nechte ho pár dní dozrát, ale nedávejte ho do lednice, zhnědlo by. Na zralosti avokáda dost závisí výsledná chuť. Ani se neobtěžujte kupovat avokádo, které je tvrdé jako kámen.

      Rybu vyfiletujeme, vytáhneme pinzetou kosti a nasolíme. Uděláme zářezy na kůži, vmasírujeme olej a filety upečeme na pánvi na trošce slunečnicového oleje kůží dolů.

      Fazole mungo dochutíme solí a olivovým olejem, vmícháme do nich koriandrový olej a můžeme podávat. Dozdobíme avokádovým jogurtem, křupavou cibulí (tu seženeme např. v Bille nebo ve vietnamských obchodech). Nakonec přidáme kousky avokáda, čerstvý koriandr, kousky řapíkatého celeru a případně i Srirachu. Ta ovšem posouvá jemnost ryby lehce do pozadí 🙂