Sečuánské ragú s houbami a zeleninou

      Stalo se nemožné, poprvé od existence našeho blogu jsem vařila já a ne Honza! U nás doma sice občas vařím, ale na veřejnost s tím radši už moc nelezu. Nicméně tenhle recept mám tak ráda, že jsem si řekla, že se o něj s vámi musím podělit.

      Originální verzi najdete v kuchařce Lucky Peach, kde David Chang říká, že je to vlastně nemanželské dítě mapo tofu a boloňské omáčky. Díky tomuto receptu jsem poprvé vyzkoušela gochujang pastu a byla jsem z ní naprosto nadšená: pokud tuhle korejskou chilli parádu ještě neznáte, vřele doporučuju.

      Základem jídla je mleté maso a právě gochujang pasta. Já jsem použila kuřecí stehna, co jsme měli v mrazáku a Honza mi je namlel, ideální je i vepřové (a nebude s tím tolik práce). Nejsem úplně člověk, co by se striktně držel receptu, takže použijte, co se vám zrovna hodí, super jsou asijské bylinky, houby (např. hlíva, shitake nebo žampiony), brokolice, květák atd. 

      Na 4 porce budete potřebovat:

      2 lžíce slunečnicového nebo řepkového oleje
      2 velké cibule (na kostičky)
      600 g mletého masa (kuřecího nebo vepřového)
      2 vrchovaté lžíce gochujang chilli pasty
      1 lžíci sečuánského pepře
      chilli (množství dle osobních preferencí)
      2 lžíce sójovky
      1 lžíci hnědého cukru
      100 ml kuřecího vývaru
      sůl na dochucení
      hrst čerstvých hub (shimeji, shitake nebo hlíva)
      hrst sušených hub (ideálně shitake)
      50 g romanesca nebo květáku
      50 g okry
      20 g mungo klíčků
      thajskou bazalku a perillu nebo jiné asijské bylinky dle chuti
      čerstvé chilli na doladění (dle odvahy)
      rýžové nudle nebo rýži

      Ze všeho nejdříve si namočíme sušené houby do horké vody, abychom je pak mohli lehce nakrájet. Na pánvi pak rozpálíme lžíci oleje a opečeme cibuli lehce dozlatova. Přesuneme na talíř, přidáme do pánve lžíci oleje a vložíme do ní mleté maso. Ideální je co nejvíc ho rozkouskovat, abychom v ragú neměli obří kusy slepeného masa. Dobrý trik je použít šťouchadlo na brambory.

      Jakmile je maso opečené, přidáme česnek, chilli pastu, sečuánský pepř, sušené chilli, sójovku, cukr, vývar, sušené houby (již změklé a nakrájené, nožičky si můžeme nechat třeba do vývaru) a cibuli, kterou jsme si opekli na začátku. Necháme zavařit, aby maso nachytalo všechny chutě. Dochutíme solí (já jsem přidávala asi lžičku). Pokud budete mít ragú moc řídké, můžete zahustit troškou škrobu.

      Na poslední minutku či dvě přidáme čerstvé houby, květák a okru. Mám radši, když je tenhle druh zeleniny spíš syrovější, ale to je na vás. Co k tomu? Super jsou udon nudle, klasické rýžové nudle nebo klidně rýže (uvaříme dle instrukcí na obalu). Na talíři ještě dozdobíme bylinkami, klíčky a čerstvým chilli. Dobrou chuť!