Rýžové nudle s krevetami, pomerančový kari dresink

      Nudle s krevetami bych mohla jíst pořád. Tenhle recept je tak trochu punk: prostě jsme na Olomoucké koupili pár asijských bylinek a vietnamský základ jsme doladili Honzovým oblíbeným pomerančovým kari. Takže by se dalo říct, že je to inspirace veskrz panasijská 🙂

      Na 2 porce budeme potřebovat:

      1 oranžovou papriku
      1 červenou papriku
      2 porce rýžových nudlí (pho style)
      1 limetku
      mix vietnamských bylinek (špenát, klasnatka, koriandr)
      1 pomeranč
      300 g krevet
      1 šalotku
      1 jarní cibulku
      20 g mungo výhonků

      Dresink

      50 g oranžové kari pasty (orange curry paste)
      200 ml pomerančového džusu
      40 g sójové omáčky
      50 g javorového sirupu
      30 hnědého rýžového octa
      200 ml slunečnicového oleje
      30ml hnědého sezamového oleje

      Zeleninu nakrájíme na proužky a zprudka orestujeme na oleji. Přidáme nasekanou jarní cibulku a dáme stranou.

      Očištěné krevety osolíme a opečeme na oleji. Když se zkroutí a změní barvu jsou hotové. Poté přidáme namočené nudle, orestovanou zeleninu, bylinky a výhonky. Vše ochutíme dresinkem a zamícháme. U nudlí je lepší se řídit návodem, některé se musí namočit, jiné zase vařit a další potřebují obojí.

      Dresink vyrobíme jednoduše smícháním všech ingrediencí a rozmixujeme dohladka.

      Nudle dochutíme limetovou šťávou a ozdobíme květy a čerstvými bylinkami. Nahoru poklademe segmenty z pomeranče a mungo výhonky. Tenhle recept budu dobře fungovat s vepřovým i s hovězím masem. Dobrou chuť.