Pošírovaný mořský vlk, shimeji, sněžná houba a rybí vývar

      Jsem prostě velký milovník ryb, ať už sladkovodních nebo mořských. Mořský vlk v této úpravě je neuvěřitelně jemná záležitost, něco pro opravdové gurmány. Tohle jídlo ochutnali i kluci z Culinary Art of Living, když u nás byli na návštěvě, a moc jim chutnalo. Tak to zkuste!

      Na 2 porce budeme potřebovat:

      1 mořského vlka (600 g)
      1 avokádo
      1 kousek sušené sněžné houby
      1 cuketku
      1 balení shimeji hub
      1 malou mrkev
      1 cibuli
      1 malou petržel
      kousek celeru, pórku
      10 kuliček koriandru
      1 bobkový list
      100 ml suchého bílého vína
      50 g hrášku
      sůl a pepř
      olivový olej

      Z ryby je potřeba nejdříve oškrábat šupiny, vyvrhnout ji a vyfiletovat. Potom už stačí z filetů vytahat kosti pinzetou, lehce osolit a jsme téměř připraveni. Natočili jsme pro vás video s postupem, na které se můžete podívat tady.

      Kořenovou zeleninu nakrájíme nahrubo (zhruba stejné množství jako rybích kostí), lehce orestujeme na olivovém oleji a přidáme rybí kosti (je potřeba odstranit žábry), zalijeme vínem, přidáme koření a necháme alkohol vyvařit.

      Potom zalijeme vodou, ale jen do výšky kostí. Přivedeme k varu a necháme jemně bublat 20 minut. Přecedíme a dochutíme, není-li vývar dostatečně silný, je třeba ho ještě svařit. Z jedné ryby dostanete maximálně 2 až 3 dcl vývaru, aby měl požadovanou sílu.

      Veškerou zeleninu nakrájíme na kostičky. Sněžnou houbu namočíme do vlažné vody na deset minut. Potom ji očistíme: je třeba vykrojit tvrdé středy a nakrájet ji na menší kousky.

      Vývar zahřejeme tak, aby se z něho lehce kouřilo (okolo 70 stupňů). Nasolenou rybu vložíme kůží nahoru a necháme zhruba 8 minut lehce táhnout. Potom přidáme zeleninu, (kromě avokáda), houby a necháme prohřát. Rybu vytáhneme a sundáme z ní kůži, bohužel ta je celkem nepoživatelná. Vše naservírujeme na hluboký talíř, bohatě zalijeme vývarem a přidáme i zeleninu. Chcete-li, můžete ještě zakápnout citrónem 🙂