Pošírované kuřecí prso s pohankou, chřestem a omáčkou z bílého vína

      Tenhle recept vznikl během chvilky a zahrnuje všechny mé oblíbené ingredience: kuře, pohanku, rajčata a hlavně chřest, který mi v syrovém stavu chutná úplně nejvíc. Je to parádní jídlo na teplé večery, kterých teď začíná být víc a víc.

      Na dvě porce budeme potřebovat:

      2 kuřecí prsa

      kůru z citrónu

      1 rajče

      200 g zeleného chřestu

      200 g pohanky

      1 cibuli

      20 g másla

      200 ml smetany (30%)

      300 ml kuřecího vývaru

      50 ml suchého bílého vína

      20 ml bílého balsamicového octa

      30 g polníčku na ozdobu

      sůl a pepř

      Postup

      Očištěné kuřecí prso okořeníme solí, pepřem a najemno nakrájenou citrónovou kůrou, zabalíme do potravinové fólie a utáhneme na obou stranách.

      Maso vložíme do vody, která by ideálně měla mít 64 stupňů. Pokud nemáte doma teploměr, nechte maso pomalu táhnout ve vodě, která není úplně vařící – stačí, když se z ní bude kouřit. Kolem 25 minut by mělo být akorát 🙂

      Pohanku vaříme v mírně osolené vodě cca 10 minut, raději pomalu. Čas od času zkontrolujeme, jak to vypadá.  Rajče nakrájíme na kostičky a zbavíme ho semínek.

      Chřest naplátkujeme na tenko škrabkou na zeleninu. Když nám nějaký zbyde, nakrájíme ho na kostičky a zamícháme do pohanky společně s rajčaty.

      Na pánvi zpěníme na másle jemně nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět – neměla by chytat barvu. Přidáme ocet a necháme ho vyvařit. Přilijeme víno a necháme ho vyvařit. Přidáme 300 ml kuřecího vývaru a vše svaříme na polovinu. Nakonec přilijeme smetanu a lehce provaříme. Přecedíme  a dochutíme pepřem a solí.

      Kuřecí prsa opečeme do zlatova (na straně, kde je kůže) a omáčku případně dohřejeme.

      Pohanku a kuře naservírujeme na talíř. Přidáme chřest a polníček a nakonec přelijeme omáčkou.