Polévka z pečené řepy

      Řepa je nový avokádo! Haha. No, tak nic. V září všude vládne dýňovka, které se u nás taky dočkáte, ale řekli jsme si, že by bylo fajn udělat polívku i z druhé královny podzimu: červené řepy. Sehnali jsme dokonce i žlutou, takže v tomhle červeném krému najdete kousky pečené žluté řepy a ještě trochu marinované zasyrova. Je to prostě pecka.

      Na 6 porcí budeme potřebovat: 

      1 kg červené řepy
      600 g žluté řepy
      1 svazek tymiánu
      3 lžíce javorového sirupu
      2 cibule
      3 lžíce hnědého cukru
      3 lžíce červeného vinného octa
      50 g másla
      olivový olej, sůl, pepř
      800 ml kuřecího vývaru
      1 lžíci bílého jogurtu

      50 ml bílého vinného octa
      50 g cukru
      150 g vody

      Řepu řádně omyjeme a překrojíme na menší kousky, nemusíme loupat, naopak, slupka při pečení dodá lepší chuť. Jednu žlutou řepu si schováme na později.

      Vložíme do zapékací mísy a pokapeme javorovým sirupem, osolíme a přidáme i trochu olivového oleje a tymián. Zakryjeme alobalem a pečeme podle velikosti na 170 stupňů zhruba 1,5 hodiny. Potom řepu necháme schladit a oloupeme. Je lepší použít rukavice a vyhýbat se dřevěným povrchům, celkem dobře barví.

      V rendlíku zpěníme na plátky nakrájenou cibuli na trošce olivového oleje a osolíme. Když začne hnědnout, přidáme hnědý cukr a počkáme, až se rozpustí, potom přidáme červený vinný ocet a necháme vyvařit. Přidáme pouze červenou řepu a zalijeme kuřecím vývarem. Vaříme zhruba deset minut a přidáme ještě máslo. Rozmixujeme dohladka a dochutíme.

      Zbylou syrovou žlutou řepu si nakrájíme na velmi tenké plátky (ideální je mandolína) a vložíme do rendlíku s octem, cukrem a vodou. Osolíme. Přivedeme k varu a podle tloušťky vaříme od 2 do 5 minut. Můžeme si připravit i předem, bude lepší. Nakonec můžeme servírovat s kousky pečené i marinované řepy, jogurtem, natrhaným tymiánem a kapkou kvalitního olivového oleje. Dobrou chuť!