Polévka z medvědího česneku se zastřeným vejcem a medvědí chleba

      Tuhle polévku prostě miluje každý!  Já ji mám nejradši se zastřeným vejcem a troškou parmezánu. Základem je jednoduchý bramborovo/pórkový krém neboli vichysoisse. K tomu jsem si ještě udělal chleba s medvědím česnekem: ten samozřejmě můžete vynechat, ale je opravdu skvělý!

      Na 4 porce potřebujeme:

      100 g  oloupaných brambor
      1 větší cibuli
      50 g pórku (dá se použít i řapíkatý celer)
      100 ml bílého vína
      500 ml kuřecího vývaru
      200 ml mléka
      100 g medvědího česneku
      60 g másla
      sůl, pepř
      1 kedlubnu
      4 vejce
      30 g parmezánu
      olivový olej

      Na medvědí chleba:

      1 kostku droždí
      350 ml vody
      1lžičku cukru
      1 lžičku červeného vinného octa
      600 g hladké mouky (mouky na chleba)
      1 lžičku soli
      1 lžičku kmínu
      30 g posekaného medvědího česneku

      Chleba

      Ve vlažné vodě, ideálně 37 stupňů, rozpustíme kvasnice, cukr a trošku mouky. Necháme dvě minuty než se kvasnice aktivují, potom přisypeme mouku, ocet, sůl, kmín a posekaný česnek. Necháme vykynout: měl by mít dvojnásobek své původní velikosti. Pečeme ve formě (nebo použijeme ošatku) na 220 stupňů 20 minut. Obvykle při pečení chléb postříkám vodou z rozprašovače, aby se zvýšila vlhkost v troubě, lépe pak vyskočí. Dalších 30 – 40 minut pečeme na 160. A jak poznáme, že je hotový? Zaklepeme na něj a ozve se dutý zvuk. Necháme odpočívat.

      Polévka

      Na rozpuštěném másle zpěníme jemně posekanou cibuli, pórek a přidáme trošku kmínu. Potom vložíme natenko nakrájené brambory a lehce zarestujeme. Přidáme víno a necháme vypařit alkohol. Přilijeme vývar a přivedeme k varu. Vaříme doměkka a nakonec přidáme mléko, sůl, pepř a medvědí česnek. Vše rozmixujeme. Já jsem použil thermomix, protože ho prostě miluju 🙂  Po rozmixování přecedíme a dochutíme máslem.

      Zastřené vajíčko uděláme celkem jednoduše. Větší množství vody přivedeme k varu. Přidáme 4 lžíce octa – čím je voda kyselejší, tím se bílek jednodušeji uzavře. Vajíčko vyklepneme do hrníčku a potom pomalu vyklepneme do vody, je lepší uprostřed trochu zatočit vařečkou, aby se vytvořil vír. Potom jen čekáme než bude hotové , max 4 minuty. Je dobré ho vychladit v ledové vodě.

      Krutony z chleba opečeme dozlatova na másle. Kedlubnu oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vajíčko ohřejeme v trošce vody, osušíme, zastrouháme parmezánem, osolíme a zalijeme polévkou, potom lehce zakápneme olivovým olejem.

      Talíř je od Vaška Fišera viz tady 🙂