Podzimní salát s marinovanou řepou, šalotkou a fetou

      Pamatujete si ještě ten řepný salát ze školní jídelny? Tímhle receptem jsme se s tím traumatem vyrovnali. V Honzově provedení je neuvěřitelně chutná a během nadcházející řepné sezóny byste tuhle variantu rozhodně měli zkusit. Konec keců, jdeme vařit! 🙂

      Na 4 porce budeme potřebovat:

      2 větší červené řepy
      2 větší žluté řepy
      3 lžíce olivového oleje
      2 lžíce javorového sirupu
      sůl
      1/2 lžičky dijonské hořčice
      1 lžíci bzeneckého vinného octa z červeného vína

      2 šalotky
      1 lžíci olivového oleje
      1/2 lžičky hnědého cukru
      2 lžíce bzeneckého vinného octa z červeného vína
      sůl
      2 větvičky máty
      80 g fety
      salátové lístky na ozdobu
      citrónovou kůru

      Řepu omyjeme a rozkrojíme na čtvrtiny. Vložíme do zapékací misky, osolíme, pokapeme olivovým olejem a javorovým sirupem. Pečeme přikryté alobalem na 170 stupňů asi hodinu a půl. Po upečení odklopíme a necháme vychladit na pokojovou teplotu. Řepu oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Zbylý výpek smícháme s dijonskou hořčicí, octem a dosolíme. Smícháme s řepou a namarinujeme. Podle chutí osolíme nebo přidáme i ocet.

      Šalotku rozkrojíme na čtvrtiny a smícháme se solí, cukrem, olejem a octem. Promícháme a přemístíme do vhodné nádoby k vaření v mikrovlnce. Doba vaření je cca 1,5 minuty na plný výkon. Necháme vychladit a dochutíme, je lepší, aby šalotka byla spíše kyselá, řepa bude mít totiž sladký charakter. Nakrájíme na menší kousky.

      Fetu nakrájíme na kostičky a můžeme servírovat. Vše naklademe na talíř a navrch přidáme natrhanou mátu a zastrouhneme citrónovou kůrou. Dobrou chuť!

      Recept vznikl ve spolupráci s Bzeneckou octárnou.