Plněné kalamáry a pyré z dýně Hokkaido s červeným kari

      Když jsme s Editou přemýšleli, jak zajímavě upravit dýni, napadla mě kombinace s kari. A byla to trefa do černého! Pyré jsem doplnil o kalamáry, které mám moc rád. Čištění je sice trochu o nervy (a o plnění ani nemluvím), ale když je dostanete na talíř, budete nadšení.

      Na 2 porce potřebujeme:

      200 g kalamár
      2 plátky slaniny
      50 g panko strouhanky
      1 stroužek česneku
      30 g balkánského sýru (nebo fety)
      1 dýni Hokkaido
      1 lžíci červené kari pasty
      1 lžíci čerstvé bazalky
      1 lžíci čerstvé listové petržele
      50 ml smetany na šlehání
      200 ml mléka
      2 lžíce cukru
      150 g másla
      sůl, pepř

      Nejdříve si očistíme kalamáry. Já jsem vybral trochu menší, ale pokud si chcete usnadnit práci, kupte trošku větší (k dostání jsou i předem očištěné tuby). Vnitřek kalamáru propláchneme vodou, vytáhneme průhlednou kůstku a hlavu od chapadel odřízneme hned za očima.

      Další krok je příprava náplně. Nejdříve nakrájíme slaninu na kostičky a orestujeme. Přisypeme strouhanku, trošku másla a přidáme najemno nastrouhaný česnek. Osolíme a opepříme. Přidáme najemno nakrájenou bazalku a petržel. Přilijeme 50 ml smetany na šlehání a zamícháme. Kalamáry plníme zhruba do ¾ a konce propíchneme špejlí, aby náplň držela uvnitř. 

      Dýni opláchneme. Nemusíme ji loupat, stačí rozkrojit napůl a vydlabat dužinu se semínky. Rozkrájíme na menší kousky, posypeme cukrem a solí a na každý kousek dáme trošičku másla. Pečeme na 180 stupňů zhruba 25 minut. Potom v hrnci orestujeme na trošce olivového oleje kari pastu, přidáme pečenou dýni, mléko a rozvaříme doměkka. Rozmixujeme a přidáme zbytek másla. Osolíme a případně dochutíme troškou medu.

      OLYMPUS DIGITAL CAMERA

      Plněné kalamáry orestujeme: trvá to jen zhruba jen dvě minuty a na poslední chvilku přidáme chapadílka. Necháme na moment odpočívat a rozkrojíme na menší kousky. Dozdobíme jedlými květy a lístky bazalky. Dobrou chuť!