Pečený srnčí hřbet, žlutý hrách s pancettou, marinovaná zelenina a jablko

      Tenhle recept patří mezi to nejlepší, co zatím Honza doma vařil. Kombinace masa, hrachu a marinované zeleniny prostě funguje: luštěniny miluju a jablko tomu všemu dodává skvělou křupavost. Dávám deset z deseti.

       Na dvě porce budeme potřebovat:

      200 g srnčího hřbetu
      50 g  najemno nakrájené cibule
      1 stroužek česneku
      20 g najemno nakrájené pancetty
      100 g žlutého hrachu
      1 jablko golden delicious
      1 ředkvičku
      1 mrkev

      tymián, šalvěj, rozmarýn,bobkový list, kuřecí vývar, máslo, trochu citrónu

      Postup

      Začneme vařením přílohy, Honza zvolil obyčejný hrách s menším twistem. V rendlíku si zkaramelizujeme pancettu společně s cibulí a česnekem dokud není opravdu hnědá. Vložíme hrách a zalijeme vařící vodou (H. používá rychlovarnou konvici, protože jak sám říká, nemá na to celej den). Přidáme 2 bobkové listy a trochu vývaru, zatím nesolíme. Po cca 30 minutách je hrách al dente. Necháme ho ještě lehce dojít, aby byl měkký a dokončíme máslem.

      Osolíme a opepříme maso.  Zlehka opečeme ze všech stran, přidáme bylinky, máslo a necháme ho na pánvi zpěnit. Poté ho přeléváme přes maso, aby se lesklo. Srnčí hřbet by měl být rare, my jsme měli menší kousek, tak to vyšlo spíše medium rare. Maso přendáme na talíř, a pokud se  máslo nespálilo v pánvi, použijeme ho na přelití. Zakápneme troškou citrónové šťávy.

      Pomocí zeleninové škrabky vyrobíme proužky mrkve. Nožem nakrájíme ředkvičky natenko. Zakápneme octem: my použili slámový ocet ze Sonberku ale vhodný je i bílý balsamicový ocet nebo bílý vinný ocet (s tím ale opatrně). Přidáme trochu hrubé soli a ingredience po chvilce změknou. Jablko nakrájíme na tenké plátky a pomocí vykrajovátek vytvoříme požadované tvary.

      Nakonec vše naaranžujeme na talíř, přidáme hrách, nakrájené maso, zeleninu, jablíčko a přelijeme šťávou s máslem a citrónem. Enjoy!