Pečený pstruh na ohni, grenaille, holandská omáčka a zelený chřest

      Holandská je jednou ze základních omáček a přestože pro mnohé je to strašák, není zas tak složitá na přípravu. Stačí na začátku dobře vyšlehat vejce a budete v pohodě! Radši jsme vám ale natočili video, a to dokonce venku na ohništi OFYR, abyste viděli, že ji zvládnete i v polních podmínkách, ne jenom za pomoci robotů. 

      Na 4 porce budeme potřebovat:

      2 pstruhy
      600 g grenaille
      500 g zeleného chřestu
      sůl, pepř, olej

      Holandská omáčka:

      2 žloutky
      150 g másla
      75 ml bílého vína
      75 g bílého vinného octa
      1 větvičku estragonu
      šťávu ze čtvrtiny citrónu
      2 lžíce vody

      Rybu osolíme a pokapeme olejem. Vložíme na rozpálený gril, přidáme ještě trošku oleje a necháme opéct z jedné strany na ohni. Když je ryba opečená, otočíme ji a pokračujeme.

      Brambory si předvaříme ve vodě. Můžeme je klidně uvařit den předem, potom je rozpůlíme a opečeme dozlatova. Osolíme.

      Chřest je potřeba očistit, pokud je mladý, nemusíme to přehánět. Stačí jen dole ulomit dřevnatou část a můžeme grilovat. Větší chřest je lepší oloupat od půlky dolů a od hlavičky stačí jen začistit.

      Do misky si rozklepneme 2 žloutky a přidáme 2 lžíce horké vody. Potom přidáme zredukované víno s octem a estragonem a trošku si schováme na konec (kdyby byla omáčka málo kyselá). Směs šleháme nad párou dotuha a potom postupně přidáváme přepuštěné máslo (stačí i rozpuštěné) a zašleháme dovnitř. Dochutíme citrónem a solí.

      Rybu si přendáme na talíř a odstraníme kůži. Opatrně pomocí příborového nože a lžíce vyndáme maso. Přidáme opečené brambory i chřest a nakonec zalijeme holandskou. Dobrou chuť!