Pečený losos Label Rouge, kadeřávek a květákové pyré

      Losos Label Rouge je kvůli divokému proudění vody, ve které vyrůstá, neustále nucen plavat sem a tam. Díky tomu nemá moc tuku a jeho maso je krásně pevné. Je cca 1,5x dražší než losos běžně farmovaný. Label Rouge pochází z Francie a tenhle skotský losos získal jako první nefrancouzský produkt známku té nejvyšší kvality. Pokud lososa obvykle moc nemusíte (jako třeba Edita), Label Rouge byste měli dát šanci, protože ten vás určitě přesvědčí. 

      Na 2 porce budeme potřebovat: 

      2 x 150 g lososa
      2 stonky kadeřávku
      1/2 květáku
      1 lžíci mouky
      1 citrón
      1 lžičku koření masala na ryby (my si ho přivezli ze Srí Lanky)
      sůl
      olej
      koriandr

      Začneme tím, že si uděláme pyré. Květák rozloupeme na růžičky a vložíme do vody, kde jsme rozmíchali mouku, trochu soli a šťávu z poloviny citrónu. Vaříme asi 5 minut. Tenhle roztok zbaví květák hořkosti a pyré bude zaručeně bělejší. Potom květák vycedíme, vložíme do mléka a opět přivedeme k varu. Rozmixujeme s máslem a dochutíme solí.

      Kadeřávek spaříme ve vroucí vodě asi 1 minutu. Potom ho vychladíme v ledové vodě a odřízneme stonek. Ten se dá taky oloupat a sníst. Osušíme a ohřejeme na másle. Osolíme.

      Lososa pečeme kůží dolů na trošce oleje, osolíme a posypeme kořením fish masala. Můžeme použít i karim, anebo třeba fenykl či koriandr. Trvá to zhruba 7 – 9 minut, podle tloušťky. Losos je lepší spíš nedopéct než naopak. Nakonec postrouháme citronovou kůrou a zakápneme citronem. Můžeme dozdobit čerstvým koriandrem. Dobrou chuť!