Pečený králík od Máni, bílé víno a brambory, petrželové pesto

      Králíka prostě miluju. Na rozdíl od našeho kamaráda Josefa, kterého jeho mamka (Máňa) krmí králíky z vlastního chovu odjakživa a on už je nemůže ani vidět. Což je ale štěstí pro nás, protože my si teď králíky od Máni můžeme užívat pravidelně. Tak moc děkujeme a posíláme pozdravy do Bratčic! 

      Na 4 porce budeme potřebovat:

      1 králíka od Máni (i s vnitřnostmi)
      1 palici česneku
      500 g brambor (nakrájených napůl)
      150 ml bílého vína
      100 g petržele
      2 filátka ančoviček
      40 ml olivového oleje
      2 jarní cibulky
      sůl, pepř
      1 citrón
      vodu nebo vývar na podlití

      Králíka naporcujeme, vnitřnosti a vykoštěný hřbet schováme stranou. Nasolíme, napepříme a opečeme ze všech stran. Zvolíme si vhodnou pánev tak, aby se v ní dalo zapékat. Přihodíme brambory, nahrubo nakrájenou cibulku i česnek a podlijeme vínem. Navrch naskládáme maso a vnitřnosti zatím nepečeme, nepotřebují tolik času přípravy. Pečeme na 180 stupňů zhruba 40 – 50 minut, dokud maso i brambory nejsou měkké. Potom opečeme vnitřnosti a přidáme je k masu. Ledvinky a játra trvají jen chvilku.

      Petržel vložíme do mixéru společně s ančovičkami, olivovým olejem a rozmixujeme dohladka. Přidáme nastrouhanou kůru z citrónu a tak třetinu šťávy, dochutíme solí a nazdobíme nahoru. Servírujeme doprostřed stolu.