Orecchiette s cuketovým pestem a thajskou bazalkou

      Tenhle recept je inspirován naším výletem do Puglie. Těstoviny se tam vyrábí ručně, nepoužívají vejce a jejich textura je fakt nenapodobitelná. Oproti klasickým těstovinám jsou ty bezvaječné trošku “žvýkavější” a to mi naprosto vyhovuje.

      Na 2 porce budeme potřebovat:

      240 g čerstvých orecchiette
      1 cuketu
      20 g másla
      1 bílou ředkev (kulatou)
      50 g pecorina
      1 jarní cibulku
      100 g thajské bazalky
      30 ml olivového oleje
      Sůl, pepř

      Orecchiette vaříme v osolené vodě cca 6 až 8 minut dokud nejsou al dente.

      Vnější část cukety se šlupkou nakrájíme na malé kostičky, spaříme v osolené vroucí vodě a odložíme stranou.

      Zbylou cuketu a jarní cibulku nakrájíme nahrubo a vhodíme do osolené vroucí vody. Po 5 minutách přidáme většinu otrhané bazalky (zbytek si necháme na ozdobu) a po několika sekundách dáme celou směs vychladit do ledové vody. Tím si zachová barvu.

      Vše rozmixujeme společně s olivovým olejem a dochutíme. Je lepší použít nějaký méně výrazný olej, cuketa býva občas hořká.

      Těstoviny ohřejeme na másle, přidáme cuketové pesto a nastrouhaný sýr.

      Bílou ředkev nakrájíme na kostičky a použijeme na ozdobu. Nakonec přidáme kostičky z cukety a servírujeme s hoblinkami pecorina a bazalkovými květy.