Liškové rizoto s avokádem a zeleninou

      Občas recepty tvořím za pochodu, třeba při nakupování. To takhle jednou měli lišky, E. začala vykřikovat, že chce rizoto, k tomu jsem dokoupil avokádo, protože jsem na něj zrovna měl chuť a pokrm byl na světě. Ne vždycky tyhle gastronomické pokusy fungují, ale tentokrát se to fakt povedlo – avokádo se svou krémovou konzistencí do rizota skvěle hodí. Ale co vás budu přemlouvat, musíte to zkusit sami 🙂

      Na 2 porce budeme potřebovat:

      100 g rýže arborio
      50 g másla
      1 neoloupanou cibuli
      2 ředkvičky
      100 g lišek
      1 rajče
      1 avokádo
      50 ml suchého bílého vína
      30 g parmezánu
      trochu pažitky
      špetku celého kmínu
      sůl a pepř
      1 bobkový list
      lístky řapíkatého celeru na ozdobu

      Na houbové rizoto obvykle používám houbový vývar – ten na rozdíl od zeleninového obsahuje minimální množství zeleniny a většinu hub. Nemusíte do něj dávat pouze lišky, klidně použijte jakékoliv odřezky, které budete mít po ruce.

      Nejdříve jsem očistil lišky a roztřídil je – nejhezčí kousky jsem schoval do rizota a zbytek použil do houbového vývaru. Ten se skládá z 1 cibule nakrájené na tenko, slupek, bobkového listu, soli a 300 ml vody. Vaříme aspoň 10 minut (čím déle, tím lépe, 10 minut je opravdu minimum). Základem rizota je vždy cibule nebo šalotka a my jsme to vyřešili tak, že jsme ji vyvařili společně s liškami. Nakonec vývar přecedíme.

      Rozpustíme v hrnci  asi 20 g másla a rýží orestujeme. Přidáme celý kmín, který podpoří chuť hub. Zalijeme vínem a necháme vyvařit. Potom postupně přiléváme vývar a mícháme. Vaříme na skus. Pokud rýži připravujeme delší dobu předem, je lepší ji trochu nedovařit. Můžete ji potom vychladit a použít třeba následující den. V restauraci je to běžné, rýže takhle vydrží třeba 3 dny.

      My jsme rýži uvařili na skus, přidali zbytek másla, pažitku a najemno nastrouhaný parmezán. Jde o to, aby mělo rizoto krémovou konzistenci, rýže by měla pokrývat talíř v jedné vrstvě. Není to nic jednoduchého, dodnes se s kolegy v práci dohadujeme, jak na to (více o technice vaření rizota najdete zde).

      Lišky orestujeme na másle s trochou soli.  Avokádo nakrájíme na kousky, ředkvičky na plátky, žluté středy z řapíku ustřihneme, sýr nastrouháme škrabkou.

      Vše naskládáme navrch rizota – každá ingredience má svou specifickou chuť, proto je raději nevmíchávám – takhle si je lépe vychutnám. Pokud chceme podpořit krémovost rizota, můžeme vmíchat avokádo. Dobrou chuť!