Kynutý koláč s třešněmi a třešňový sorbet s medem

      Tohle období je prostě super: všechno dozrává a člověk by se nejradši jenom procházel po zahradě a trhal. Když jsem z chalupy přivezla krásné třešně, prostě jsme museli udělat koláč. Ale nebyl by to Honza, aby nevymyslel něco navíc: třešňový sorbet tomu totiž dodává úplně nový rozměr! Jediné negativem je, že k jeho výrobě potřebujete zmrzlinovač.

      Budeme potřebovat (toto množství vystačí na celý plech):

      Těsto

      300 g polohrubé mouky
      50 g cukru krupice
      250 ml mléka
      20 g droždí
      2 žloutky
      80 g rozpuštěného másla
      špetku soli

      Ovoce

      400 g třešní

      Drobenka

      80 g hrubé mouky
      50 g másla
      50 g cukru krupice

      Sorbet

      800 g třešní
      50 g medu (nebo glukózy)
      1 plátek želatiny
      šťávu z jednoho citrónu
      30 g cukru

      Nejdříve si založíme kvásek. Ve vlažném mléce rozpustíme droždí, přidáme cukr a lžíci mouky. Necháme kvásek vzejít. Rozpustíme máslo (můžeme použít i olej nebo tuk na pečení), rozmícháme společně se solí, žloutky i kváskem a vmícháme do mouky. Těsto necháme hodinu kynout.

      Drobenku vytvoříme smícháním ingrediencí při pokojové teplotě.

      Těsto vylijeme na plech a rovnoměrně rozprostřeme. Poklademe ovocem a posypeme drobenkou. Pečeme na 175 stupňů zhruba 25 minut.

      Třešně vypeckujeme, rozmixujeme a propasírujeme (my jsme použili termomix, ale bude vám stačit i ruční mixér). Sorbet připravíme smícháním 100 g pyré z třešní, medu (nebo ideálně glukózy) a cukru. To vše přivedeme k varu. Přidáme nabobtnalou želatinu a dále nevaříme, jen ji necháme rozpustit. Smícháme se zbytkem pyré a zamícháme. Dochutíme citrónovou štávou a podle kyselosti třešní můžeme ještě přidat cukr nebo med. Nádobu se sorbetem vložíme do mrazáku, ideálně přes noc.

      Směs vložíme do přístroje na zmrzlinu a dokončíme: konečně jsme vyzkoušeli nástavec na  Kitchen Aid a funguje parádně. Čas se liší podle typu přístroje, u nás to trvalo asi 15 minut. Nakonec už stačí jen vše nandat na talíř a přidat trochu medu navrch: to nikdy neuškodí!