Kuře na paprice

      Kuře na paprice, to je taková klasika, která obvykle nikoho neohromí. Asi nejvíc mi vždycky vadilo, že je kůže měkká až rozplizlá, což se mi opravdu nechce jíst. V moderní úpravě tedy Honza použil sous vide, v omáčce jsou čerstvé papriky a navíc není zahuštěná moukou, takže je vhodná i pro bezlepkáře. Mňam!

      Na 2 porce budeme potřebovat:

      1 velké kuřecí prso (ideálně z farmy)
      1 velkou cibuli
      1 velkou červenou papriku
      1 stroužek česneku
      50 ml suchého bílého vína
      1 lžičku hnědého cukru
      20 g másla
      sůl, pepř
      1 lžičku pálivé papriky
      1 polévkovou lžíci uzené papriky
      100 ml smetany na šlehání
      100 ml plnotučného mléka
      1 čajovou lžičku citrónové šťávy
      600 ml kuřecího vývaru
      2 lžíce olivového oleje
      200 g sušených těstovin
      trochu slunečnicového oleje

      Kuře osušíme a okořeníme solí, pepřem a uzenou paprikou. S trochou oleje vložíme do ziplocku a vaříme sous vide na 62,5 stupňů. Zhruba 30 minut. Pokud je prso z lednice může to trvat o 10 minut déle. Kuře potom znovu osušíme a opečeme na pánvi dozlatova (na straně, kde je kůže). 

      V případě, že nemáte sous vide, je lepší použít stehna, nejdříve je opéct na pánvi a potom pomalu vydusit v omáčce doměkka. Potom je vyjmeme, omáčku rozmixujeme a nakonec v ní znovu maso ohřejeme. 

      Na trošce olivového oleje zpěníme nakrájenou cibuli a přidáme čerstvou papriku. Když začne chytat barvu, přidáme česnek, cukr, máslo, koření (uzenou a pálivou papriku) a zkaramelizujeme. Osolíme a opepříme. Přidáme bílé víno a necháme vyvařit alkohol, přilijeme vývar a necháme vařit zhruba 10 minut. Rozmixujeme dohladka. Přidáme smetanu a přivedeme k varu. Pokud by byla omáčka moc hustá, můžeme ještě naředit mlékem. Dochutíme solí, citrónovou šťávou a můžeme servírovat. Je lepší ještě omáčku prošlehat ručním mixérem před podáváním.

      Těstoviny uvaříme v osolené vodě al dente a scedíme. Dobrou chuť!