Kulajda

      Kulajda je bezesporu jednou z nejoblíbenějších polévek u nás. My máme radost, že vám můžeme ukázat recept, za který by se nemusela stydět ani velmi dobrá restaurace, podobně ji totiž Honza vařil i v Pavillonu. A poprvé vám přinášíme i videopostup 🙂 Dobrá zpráva je, že naše verze je bez lepku: nezahušťujeme ji totiž moukou, ale bramborami. 

      Na 4 porce budeme potřebovat:

      1 velkou cibuli
      1 stroužek česneku
      3 lžíce cukru
      3 lžíce bzeneckého octu
      1 lžičku kmínu
      15 g sušených lesních hub
      400 g brambor (marabel)
      400 ml kuřecího vývaru
      300 ml farmářského mléka
      60 g ghí
      30 g másla
      60 g kopru
      200 g hub (krémové žampiony, hlívu ústřičnou, v sezóně hříbky)
      sůl, pepř, olivový olej
      4 vejce

      Z kopru oddělíme stonky a svážeme je provázkem. Na polovině ghí a lžíci oleje zpěníme cibuli, kmín a nasekaný česnek. Namočíme si sušené houby zhruba ve dvou deci horké vody. Po deseti minutách houby vyždímáme a přidáme je k cibuli a česneku, opečeme společně. Přihodíme cukr a necháme ho rozpustit, potom přidáme ocet a necháme ho svařit na sirup. V téhle fázi radši k hrnci nečuchejte. Ocet je totiž velmi agresivní, když se vypařuje.

      Brambory si okrájíme na větší hranoly, stačí když je na kraji seříznete a ze zbytku vykrájíte kostičky, které použijeme později. Zbytky přidáme do polévky, zalijeme vývarem, zbytkem vody ze sušených hub, přidáme stonky kopru a přivedeme k varu. Osolíme a opepříme. Necháme vařit cca 10 minut, než budou brambory měkké. Potom přidáme mléko a necháme provařit. Rozmixujeme dohladka (nezapomeňte vyndat svazek kopru). Přidáme brambory na kostičky a necháme vařit doměkka.

      V mezičase kdy se vaří brambory, orestujeme zbytek hub na trošce ghí a oleje, osolíme a opepříme. Přidáme do polévky a dochutíme nasekaným koprem, solí a pepřem. Případně přidáme trošku octu i cukru. Nemělo by chybět ani pošírované vejce, ale to už jen na vás!