Krevety s pomerančovou kari pěnou, mátový sníh, květákový krém a Afrika Spritz

      Kulinářské výzvy nás prostě baví. Tento recept vznikl díky soutěži Aperitivo Moment v rámci Foodblogu roku. Dle zadání jsme vytvořili studený předkrm, který jsme doplnili o drink se základem z Aperolu. Honza si s tím opravdu vyhrál, takže postup je tentokrát trochu složitější – snad vám tedy poslouží jako inspirace! Sladkost krevet, pikantnost pěny i krémovost květáku se skvěle snoubí s granitou a osvěžujícím drinkem – a rooibos je prostě fantastický.

      Na 1 porci budeme potřebovat:

      6 čerstvých krevet (velikost 31-40)
      20 ml mátového oleje
      2 g maltodextrinu
      1 limetu
      koření Curry Orange (prodává značka Wiberg)
      30 ml bílého vína
      30 g másla
      200 ml mléka
      200 ml kuřecího vývaru
      2 g lecitinu
      150 g květáku
      sůl a pepř

      Afrika Spritz

      40 ml čaje rooibos (ten si připravte trochu silnější)
      60 ml Aperolu
      60 ml Prosecca Spumante
      2 střiky Orange Bitters

      Granita

      100 ml šťávy z krvavého pomeranče
      10 ml zázvorového freshe
      30 ml domácího vanilkového sirupu (500 ml vody, 500 g cukru, 2 vanilkové lusky: provařte a potom přidejte vanilku)

      Krevety očistíme, vyloupeme z krunýřů, vyjmeme střívko a lehce osolíme. Nejlepší jsou samozřejmě chlazené: my jsme je dostali od našich skvělým partnerů Seefish (mrkněte na stránky, prodejna a bistro sídlí v Dlouhé ulici), takže moc děkujeme.

      Krevety blanšírujeme v mírně osolené vodě dokud nejsou hotové, raději pomalu cca 2 minuty. Potom je trochu potřeme olivovým olejem a necháme odpočívat. Tento recept je studený, tudíž nevadí, když vychladnou.

      Na polovině másla zpěníme kari koření, dokud neucítíme tu báječnou vůni. Přidáme bílé víno a necháme vyvařit alkohol, přilijeme vývar a vaříme asi 5 minut. Potom přidáme 100 ml mléka, lecitin a dále už nevaříme: pěna by měla mít okolo 60 stupňů, jinak nebude pořádně držet. Nakonec vložíme zbytek másla a před servírováním pěnu pořádně našleháme ručním mixérem – je lepší to dělat ve větší nádobě a mixér držet na straně, pěna má pak více místa se utvořit.

      Květákový krém vytvoříme podobně jako v minulých receptech – růžičky květáku dáme do mléka a vaříme cca 10 minut doměkka. Osolíme  a potom vložíme do vyšší nádoby a rozmixujeme ručním mixérem s troškou másla dohladka. Dochutíme solí a případně doladíme konzistenci mlékem či máslem.

      Mátový sníh vytvoříme tak, že do maltodextrinu vmícháme po menších dávkách mátový olej, který si jednoduše vyrobíme přidáním rozmixované máty do oleje (nebo ji necháme macerovat i tři měsíce). Dosolíme a nastrouháme limetovou kůru.

      Granitu uděláme jednoduše – smícháme všechny ingredience a necháme ji zamrazit. Pak ji dáme do sklenice, smícháme všechny suroviny na drink a promícháme. Dále granitu přidáváme podle chuti nebo ji jen tak přikusujeme – fungují oba způsoby.

      Vše naklademe střídavě na talíř, dozdobíme lístky mibuny, mizuny a maceškami (nebo tím, co vám zrovna roste na balkóně) a podáváme s granitou a Afrika Spritzem. Je to bomba!!!