Krém z pórku a brambor (vichyssoise)

      Tahle polévka je jednou z prvních, kterou jsem se naučil. Je to základ k pochopení, jak připravovat lahodné krémy. V zimě si ji nejraději dáte teplou, v létě zase studenou. Postup je opravdu jednoduchý a suroviny seženete v každém období. Co si budeme povídat, brambory jsou středobodem české kuchyně!

      Na 4 porce budeme potřebovat:

      100 g oloupaných brambor
      100 g pórku
      50 ml bílého vína
      1 šalotku
      500 ml zeleninového vývaru
      300 ml mléka
      1 čajovou lžičku kmínu
      100 g másla
      sůl a pepř
      lístky petržele
      olivový olej

      Na polovině másla a lžíci oleje orestujeme najemno nasekanou šalotku a pórek: až do změknutí. Přidáme sůl, kmín a opepříme. Přidáme brambory a víno, které necháme vyvařit. Potom přilijeme vývar a necháme brambory rozvařit doměkka. Přilijeme mléko a vaříme další dvě minuty. Dochutíme solí, zbytkem másla a rozmixujeme dohladka. Nakonec ozdobíme lístky petrželky a zakápneme olivovým olejem. Můžeme servírovat.