Králičí polévka s jarní zeleninou a drůbky

      Tohle je vyloženě jarní recept ze všech věcí, co máme rádi: králík, houby, jarní zelenina. Miluju vývary všeobecně a baví mě různý textury jednotlivých soust. Kousek žvýkavý houby plný umami, křupavý chřest, sladký jarní hrášek…koho by to nebavilo! 

      Na 6 porcí budeme potřebovat: 

      1 králíka s droby
      2 červené cibule
      1 mrkev
      1 kousek řapíkatého celeru
      2 žampióny
      1 rajče
      2 stroužky česneku
      1 lžíci divokého koření

      Na dokončení

      50 g čerstvého hrášku
      6 ks zeleného chřestu
      2 houby shiitake
      6 lístků medvědího česneku
      1 hrst krup
      1 hrst sekané pažitky
      olej, sůl, pepř

      Králíka vykostíme a oddělíme droby. Zadní nohy si můžeme schovat na jiný recept. Kosti nasekáme na menší kousky osolíme a pokapeme rostliným olejem. Pečeme na 180 stupňů dozlatova. Když je upečeno, přendáme do hrnce, zalijeme 3 l vody a společně se zeleninou a kořením vaříme velmi pomalu 2 hodiny. Přecedíme a můžeme svařit o třetinu. Nakonec znovu opatrně přecedíme a dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.

      Droby vyčistíme a vaříme ve vodě doměkka (my jsme použili játra, plíce, srdíčko, ledvinky). Nakrájíme na menší kousky. Kroupy uvaříme také doměkka. Droby opečeme na trošce oleje a pořádně osolíme, přidáme i houby a opečeme dohromady. Ostatní zeleninu jen nakrájíme natenko a prohřejeme v trošce vývaru, aby zůstala téměř syrová. Polévku posypeme pažitkou a medvědím česnekem. Dobrou chuť!