Koprová omáčka

      Řekli jste si o ní, tak je tady! Zvolili jsme verzi bez mouky a s bramborem, ale samozřejmě si k tomu můžete dát i knedlík. Ten ale chystáme k dalšímu receptu, tak jsme ho tentokrát vynechali.

      Na 4 porce budeme potřebovat: 

      800 g hovězího zadního
      3 cibule
      1 l vývaru
      2 lžíce octa
      3 lžíce cukru
      50 g svazek kopru
      800 g brambor
      4 vařená vejce
      300 ml mléka
      200 ml smetany
      50 g másla
      sůl, pepř, olej

      Maso si rozdělíme na stejně velké kusy. Osolíme, opepříme. Opečeme na oleji a dáme stranou.

      Do stejného rendlíku dáme nahrubo nasekanou cibuli a opékáme, dokud nezesklovatí. Přidáme cukr a ocet. Necháme vyvařit. Přidáme maso, vývar, svázané stonky kopru a přivedeme k varu. Dusíme, dokud maso není měkké, což by mělo trvat asi hodiny.

      Když je maso téměř hotové, přidáme 1 větší bramboru nakrájenou na tenké plátky, kterou omáčku zahustíme. Můžeme samozřejmě použít i máslovou jíšku. Když brambora změkne vyndáme maso a necháme ho chvilku vychladit. Omáčku přelijeme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Přidáme mléko, smetanu a přivedeme k varu. Dochutíme solí, cukrem, případně troškou octa.

      Nakonec přidáme máslo, nasekaný kopr a můžeme servírovat. Vhodnou přílohou je vařený brambor s troškou másla, houskový knedlík a vařené vejce. Dobrou chuť!