Kaviár z jesetera sibiřského a domácí bliny

      Pravý kaviár není zrovna ingredience, co si doma dáte každý den. Tenhle recept vznikl po exkurzi u pana Klečky, který kousek od Vídně pěstuje jesetery, ukázal nám, jak se kaviár zpracovává a byl tak hodný, že nám poskytl i nějaký ten vzorek. Zatímco jednu plechovku plánujeme sníst jen tak (protože ke kaviáru žádnou přílohu nepotřebujete), k té druhé jsem připravil domácí bliny. A výsledek byl více než uspokojivý! 

      Na 2 porce budeme potřebovat:

      120 g hladké mouky (měla by být pohanková)
      120 g pohankové mouky
      260 g mléka
      10 g čerstvých kvasnic
      200 g másla
      4 žloutky
      3 bílky
      5 g mořské soli
      5 g cukru

      Na dokončení:

      10 g kopru
      2 celá vejce
      1 banánovou šalotku
      100 g crème fraîche  (nebo Gervais)
      30 g kaviáru malosol „Klečka“

      V ohřátém mléce rozpustíme máslo tak, aby bylo pouze vlažné. Přidáme kvasnice a rozmícháme. Kvasnicím pak necháme trochu času, aby se zaktivovaly. Vložíme žloutky, znovu rozmícháme a přidáme zbytek suchých ingrediencí. 

      Jestliže si chcete těsto pouze předpřipravit, udělejte to až do této fáze. Vydrží vám pak cca týden.

      Bílky vyšleháme do tuha a pomalu je zamícháme do těsta. Je lepší to dělat postupně. Potom už můžeme pomalu smažit na středně horké pánvi do zlatova. Bliny jednou otočíme a po usmažení osušíme na utěrce.

      Nakonec uvaříme 2 vejce na tvrdo. Já to dělám tak, že uvařím v hrnci vodu, vložím do ní vajíčka, přikryju pokličkou a hrnec odstavím ze sporáku. Na měkko budou za 6 minut, na tvrdo přibližně za 8.

      Po uvaření vejce oloupeme a rozdělíme na žloutek a bílek: obojí nastrouháme na jemno. Šalotku nakrájíme na jemno, kopr posekáme, otevřeme plechovku s kaviárem a pak už je jen na vás, jak budete tuhle parádu konzumovat. Dobrou chuť!