Kapří hranolky, rajčatový salát a koprová majonéza s citrónem

      Tohle roční období je prostě a jednoduše skvělý. Hlavně když vás baví jídlo. Kapra ulovil Editin táta v rybníku na chalupě a už druhý den jsme ho měli na talíři. K tomu jsem koupil pár krásných rajčat v tržnici a taky kytku kopru za pár korun, během léta tam najdete opravdové skvosty. A kapří hranolky..ty mám prostě fakt rád. 

      Na 4 porce budeme potřebovat:

      Hranolky

      1 kapr cca 1,5 kg-2 kg
      hladkou mouku na obalování
      2 vejce
      směs na obalení (napůl strouhanku a napůl rozmixované cornflakes)
      sůl, pepř a koření na ryby masala (směs kari)
      olej na smažení

      Majonéza

      1 žloutek
      30 g vody
      10 g sekaného kopru
      1 citrón
      250 ml slunečnicového oleje
      sůl
      10 ml rýžového octu
      10 g dijonské hořčice

      Rajčatový salát

      mix rajčat
      30 g jarní cibulky
      olivový olej
      šťávu z ¼ citrónu
      mořskou sůl

      Kapra vykostíme a do filetů vykrájíme zářezy (co nejblíže u sebe, tak abychom maso nepřekrojili). Potom překrájíme na proužky. Osolíme a okořeníme, potom obalíme v mouce, vajíčku a strouhance, podobně jako řízky. Smažíme v oleji dozlatova, potom klademe na mřížku okapat. Ihned osolíme. Podáváme s citrónem.

      Žloutek s vodou a octem vyšleháme a poté přikapáváme olej, nakonec přidáme citrónovou kůru, šťávu a nasekaný kopr. Ochutíme solí.

      Rajčata nakrájíme libovolně na větší kusy a ochutíme citrónovou šťávou, olejem a osolíme. Přidáme ještě nasekanou cibulku. Vše dozdobíme květy kopru.