Kachní rolky se zelným salátem a kaeshi

      Letní závitky máme moc rádi. Náš recept není úplná klasika, kterou najdete v asijských bistrech, ale spíš taková inspirace, co si můžete upravit podle momentálního stavu ingrediencí u vás doma.

      Použili jsme kachní prsa z řady Penny Selection (jsou už předvařená, takže pro lenochy ideální). Můžete ale zvolit i jiné maso, např. kuře, co vám zbyde po přípravě vývaru nebo mleté vepřové, fajn by byly i krevety. Meze stanovuje jen vaše vlastní představitost! K tomu jsem přidal kaeshi: je to vlastně omáčka na soba nudle, ale k závitkům se taky skvěle hodí (i když v Japonsku by nás za to asi zabili).

      Na 4 porce budeme potřebovat:

      1 kachní prso
      12 ks rýžového papíru
      1 menší mrkev na proužky
      1/2 kedlubny na proužky
      4 ks jidášova ucha (předem zalít horkou vodou a pokrájet)
      20 g rýžových nudlí vermicelli (předem uvařit)
      1/2 červené papriky
      sůl a pepř

      Na salát

      50 g pekingského zelí
      50 g červeného zelí
      10 ml rýžového octa
      5 g akátového medu
      5 g černého sezamu
      10 ml sójové omáčky

      Na kaeshi

      20 ml mirinu
      50 g cukru krystal
      80 g sójové omáčky Kikkoman

      Kachní prso nařežeme na kůží na kostičky a pomalu vypečeme na pánvi. Nemusí být teplá, je lepší, když ji postupně zahříváme, tuk se lépe vypeče. To trvá zhruba 5 minut, poté kachnu nakrájíme na menší kousky a znovu vypečeme. Dosolíme.

      Rýžový papír stačí jen lehce namočit, já používám větší hluboký talíř, ve kterém je malé množství vody. Papír jen lehce namočíme a na něj klademe nudle, pokrájené houby, proužky zeleniny a kachnu. Zarolujeme. Nejdřív okraje a potom utahujeme směrem od sebe. Člověk časem získá jistotu, jde o množství náplně i o techniku.

      Zelí nakrájíme natenko a dochutíme. Můžeme ho však i použít i jako náplň.

      Omáčku vytvoříme tak, že svaříme mirin na polovinu, přidáme cukr a necháme ho rozpustit. Potom přidáme sójovou omáčku a zavaříme. Podáváme studené: v lednici vám vydrží klidně i rok, tak můžete zkusit třeba zmíněné soba nudle. Dobrou chuť!

      V tomto receptu jsme použili produkty z řady Penny Selection (akátový med, gurmánská kachna).