Kachní roláda se švestkami a mandlemi, šťouchané brambory

      Tenhle recept je ideální třeba na rodinnou oslavu. Obzvlášť, pokud se vás sejde víc a každému nechutná něco jiného: u nás máme třeba zapřísáhlé odpůrce zeleniny, ryb, mořských plodů nebo králíka. Jediným nenáročným členem naší rodiny je můj táta, který nejí jenom šunkofleky, protože k nim má zafixovaný odpor už ze základky. Jinak si z něj ale občas děláme srandu, že by snědl i obalenou žínku 🙂 No, nic. Každopádně tenhle Honzův výtvor sklidil ovace na všech frontách, takže můžu jenom doporučit.

      Na 4 porce budeme potřebovat:

      1 kachnu cca 3-4 kg
      300 g toastového chleba
      30 g rozinek
      30 g celých mandlí
      40 g sušených švestek
      1 lžička koření pěti vůní
      1 lžička posekaného rozmarýnu
      200 ml mléka
      300 g kachních žaludků
      300 g sádla
      sůl, pepř
      1 mrkev
      1 cibuli
      2 stonky řapíku
      250 ml bílého vína
      40 g másla

      šťouchané brambory

      1 najemno nasekanou cibuli
      3 lžíce sádla
      sůl
      1 jarní cibulku
      1 kg brambor

      Kachnu vykostíme od páteře stejně jako když se kostí kuře na roládu. Otočíme ji kůží nahoru a kůži nařežeme tak, abychom neprořízli maso. Potom otočíme a vytáhneme jedno stehno  a prohodíme ho s prsem. Prsa rozřízneme na motýlka, abychom zvětšili prostor rolády a pekla se rovnoměrně. Vše pořádně rozklepeme a okořeníme solí, opepříme, posypeme rozmarýnem a kořením pěti vůní.

      Toastový chléb nakrájíme na kostičky a necháme vyschnout. Přidáme suché plody a mandle, zalijeme mlékem a osolíme. Žaludky nasolíme dopředu a necháme alespoň 2 hodiny marinovat. Povaříme je v sádle než změknou. Potom je nasekáme na menší kousky a smícháme s nádivkou. Vše naklademe na roládu a zatočíme kůží nahoru. Převážeme provázkem a pomalu pečeme na 160 stupňů cca 1 hodinu.  Podlijeme vodou a můžeme přihodit i kachní kosti a nahrubo nasekanou zeleninu. Čím menší tím lépe. Kosti i zeleninu vyndáme a snížíme teplotu na 140. Roláda bude potřebovat ještě alespoň půl hodiny, záleží na troubě. Klidně další hodinku.

      V rendlíku si zredukujeme víno a přidáme kosti se zeleninou, zalijeme vodou, ideálně vývarem a přidáme i kachní výpek. Nepoužívejte všechno sádlo, vypeče se ho opravdu moc. To můžete použít na cokoliv jiného. Omáčku zredukujeme na konzistenci, dochutíme solí, přecedíme a nakonec s máslem rozmixujeme dohladka.

      Brambory oloupeme a vaříme doměkka. Cibulku opečeme na sádle, tak jako když se dělá guláš, hodně dohněda.  Brambory šťoucháme až před servírováním, jinak se z nich stane kaše, přidáme cibulku, jarní cibulku a trochu toho kachního sádla. Dobrou chuť!

      Za kachnu děkujeme Mirkovi z Maďarské drůbežárny a uzenářství