Jelení kýta s kaší z máslové dýně, dresink ze zázvoru a chilli

      Myšlenka za tímhle receptem byla jednoduchá: udělat podzimní recept ze zvěřiny, který je moderní a zvládne ho i nekuchař. Guláše už bylo dost! I když u nás jsou tyhle klasiky stále na prvních místech v návštěvnosti. Dýni jsme využili na maximum, přidali jsme i semínka a olej.

      Na 4 porce budeme potřebovat:

      600 g jelení kýty (máme tradičně od Windsorů)
      1 máslovou dýni
      80 g másla
      1 hrst opražených semínek
      1 hrst křupavé cibule
      1 červenou chilli papričku
      2 lžičky dýňového oleje
      jarní cibulku na ozdobu
      sůl, pepř, olivový olej
      1 lžička hnědého cukru

      dresink

      3 cm zázvoru
      1/2 citrónu
      1 lžičku javorového sirupu
      100 ml olivového oleje
      sůl

      Dýni oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na větší kusy. Osolíme, přidáme cukr, pokapeme olivovým olejem a přidáme půlku chilli. Vložíme do rozpálené trouby a pečeme na 180 stupňů zhruba 30 minut, dokud není uplně měkká. Po upečení ji vložíme s máslem do mixéru a rozmixujeme dohladka. Dosolíme.

      Maso překrojíme na stejně velké kusy a opečeme na oleji ze všech stran. Pečeme zhruba 2 minuty po každé straně. Chceme ho mít růžové. Necháme stejně dlouho odpočívat.

      Zázvor oloupeme a nastrouháme najemno, potom vymačkáme do mísy a přidáme i šťávu z citrónu. Přidáme sůl a najemno nakrájené chilli. Zamíchame s olivovým olejem a javorovým sirupem. Před podáváním rozmícháme.

      Maso nakrájíme na tenké plátky, osolíme a opepříme. Dýňovou kaši ozdobíme praženými semínky, cibulkami a olejem. Pokapeme dresinkem a přidáme čerstvé chilli podle chuti. Dobrou chuť!