Jehněčí hřbet, krusta z medvědího česneku a jarní zelenina

      S farmou Rudimov spolupracuju už přes tři roky. Označení “bio jehněčí” je nejenom záruka skvělého produktu, ale taky můžeme věřit, že zvíře má svůj původ, dobré zacházení a život. Mnohdy totiž dnes jíme zvířata, která ani nespatřila denní světlo, a to se mi jako kuchaři celkem příčí. U farmářů z Rudimova můžete mimo jiné pořídit i skopové, kůzlečí, telecí nebo hovězí, a dokonce se i zabývají metodou suchého zrání.

      Na 2 porce budeme potřebovat: 

      1 jehněčí hřbet s kostí z Rudimova (cca 800 g)
      50 g strouhanky
      2 svazky medvědího česneku
      dijonskou hořčici na pomazání
      2 velké listy kapusty
      100 g zeleného hrášku
      50 g brokolice
      sůl, pepř, lístky macešek

      Hřbet vykostíme a zbavíme ho blány. Osolíme a opepříme. Tohle jehněčí by mělo být propečeno medium, v angličtině „pink“. Pečeme tedy na pánvi zhruba 2 až 3 minuty po každé straně. Necháme odpočívat a rozpálíme si v troubě vrchní gril.  Mezitím si připravíme krustu. Do mixéru vložíme medvědí česnek a stonky si schováme na přílohu. Přisypeme strouhanku a rozmixujeme dohladka. Maso si potřeme hořčicí a posypeme zelenou strouhankou. Necháme zapéct pod grilem dozlatova.

      Lístky kapusty spaříme v osolené vodě a přidáme brokolici, hrášek a zblanšírujeme. Přidáme i stonky medvědího česneku. Vychladíme v ledové vodě, abychom zachovali barvu. Ohřejeme v pánvičce, kde jsme opekli jehněčí, ideálně s kouskem másla. Osolíme a můžeme servírovat. Dobrou chuť!