Halušky se slaninou a brynzou

      Halušky prostě miluju! Dělám je bez vajec a mám pocit, že tak lépe vynikne samotná chuť brambor.  Samozřejmě nesmí chybět slanina a brynza. Tak s chutí do toho!

      Na 4 porce budeme potřebovat:

      1 kg oloupaných brambor (větších)
      400 g hladké mouky
      400 g hrubé mouky
      200 g brynzy
      200 g slaniny (my jsme použili česnekovou od značky Schneider)
      2 jarní cibulky
      2 větší cibule
      sůl, pepř
      50 g másla

      Brambory nastrouháme na struhadle najemno (ideální je speciální struhadlo, spíš než strouhá tak jakoby “holí”). Nastrouhané brambory vložíme do jemného sítka a necháme vykapat vodu. Za chvilku se usadí škrob. Ten není na škodu budeme ho potřebovat. Brambory smícháme s moukou a přidáme jen tolik vody z brambor, kolik je třeba, aby těsto nebylo moc řídké. Chce to cvik, nejlepší je si zkusit malou dávku uvařit a ochutnat, než abyste rozvařili všechno těsto. Na halušky se obvykle používá speciální sítko, podobně jako na špecle. Vodu řádně osolíme, protože jsme nesolili halušky, vaříme dokud nevyplavou na povrch a necháme je potom ještě tak 3 minuty vařit. Potom je vycedíme a to pořádně, smícháme s tukem z vypečemé slaniny a rozpuštěným máslem. Opepříme.

      Slaninu nakrájíme na menší kousky a vypečeme dozlatova. Pustí celkem dost tuku, který použijeme na smažení cibule. Ta musí být nakrájená na stejné kousky a opečená dohněda.

      Ideální je brynza pouze z ovčího mléka, ale dost špatně se shání. U nás je k sehnání ve velkoobchodech, ale jinak se celkem běžně prodává mix kravského a ovčího mléka, což není úplně ono. Když neseženete brynzu můžete použít žervé nebo lučinu.  Je třeba ji trochu naředit, na to je nejlepší voda z hrnce, kde se vařily halušky.

      Můžeme servírovat. Nejdříve dejte na talíř halušky, navrch brynzu, pak vysmaženou cibulku a nakonec vypečenou slaninu. Ozdobte nakrájenou jarní cibulkou. Dobrou chuť!