Gnocchi s lanýžovým krémem, sýrem pecorino a čerstvým lanýžem

      Tohle je rozhodně jeden z našich nejoblíbenějších receptů. Poprvé jsem ochutnal lanýže v Anglii a byl to pro mě šok. Řekl bych, že aby člověk plně pochopil chuť lanýžů, musí se k tomu projíst. Ale asi je to individuální. Nejlépe fungují se smetanou, těstovinami nebo vejci. Lanýže navíc produkují vonnou látku dimethylsulfid, která působí jako afrodiziakum. Takže potěší opravdu všechny 🙂

      Na 2 porce budeme potřebovat:

      800 g velkých brambor
      200 g hrubé soli
      2 žloutky
      50 g másla
      200 g semoliny ( nebo polohrubou nebo hrubou)
      1 menší okurku
      6 ředkviček
      1 černý lanýž
      300 ml smetany na šlehání
      30 g pecorina
      10 ml lanýžového oleje (nejlepší je z bílých lanýžů)
      cukrářský pytlík
      rukolu na dozdobení

      Brambory propícháme malým nožem a poklademe na hrubou sůl na plech. Pečeme na 180 stupňů cca 1 hodinu – záleží podle brambor. Prostě jednu bramboru otestujte vidličkou jestli je hotová. Mělo by to jít snadno.

      Potom brambory rozkrojíme napůl, vydlabeme a přepasírujeme. Do teplých brambor vmícháme žloutky a rozpuštěné máslo. Nakonec přidáme mouku a celou směs lehce osolíme.

      Směs vložíme do cukrářského pytlíku. Na talíř napneme potravinářskou folíi a natáhneme ji tak, aby byl její povrch pevný. Potom ustříhneme roh pytlíku a těsto naklademe na fólii po dlouhých housenkách. Vychladíme v lednici.

      Gnocchi jsem v tomto případě dělal na páře v bambusovém steameru cca 8-10 minut. Je dobré ho vyložit pečícím papírem nebo je nechat na talíři. Necháme je opět trochu zchladnout, vytáhneme z pařáku a nakrájíme na diamantové tvary.

      Lanýže nastrouháme speciálním struhadlem – nejlepší jsou z olivového dřeva a u nás je seženete ve specializovaných italských obchodech. Z lanýžových plátku vykrájíme kolečka a zbytky použijeme na lanýžový krém. Pracujte rychle, lanýže totiž vysychají a je to surovina, kterou chcete jíst čerstvou.

      Okurku nakrájíme natenko a vykrojíme kolečka, s ředkvičkou uděláme to samé.
      Smetanu svaříme na polovinu, přidáme zbytky z lanýžových plátků, nastrouhaný sýr a lanýžový olej. Osolíme a opepříme.

      Nakonec opečeme gnocchi dozlatova na másle a jeden ochutnáme, jestli jsou dost slané. Na talíř nalijeme trochu krému, přidáme ostatní ingredience a ozdobíme rukolou, hoblinkami sýru a čerstvým lanýžem. Bon apetit!