Filátko ze pstruha s topinambury, kapustou a bonito

      Tenhle recept je popravdě spíš improvizace, ale když jsem v tržnici viděl nádherné velké kapusty, nemohl jsem odolat a musel je koupit. Tchán dovezl ze sádek pstruhy a žena koupila obří topinambury. Prostě jsem to musel dát dohromady. A vyšlo to tak, že jsme se olizovali celý večer! Když se takhle občas zadaří, je to skvělý! 

      Na 4 porce budeme potřebovat: 

      2 pstruhy
      400 g topinamburů
      500 g kapusty
      150 g másla
      300 g mléka

      Omáčka z kostí

      1/2 cibule
      1/2 stonku řapíkatého celeru
      3 cm pórku
      0,5 dcl bílého vína
      3 dcl voda
      trochu vloček bonito (seženeme v asijských obchodech)
      1 lžíci sójovky
      1 lžíci ústřicové omáčky
      sůl, pepř, olivový olej, citrónovou šťávu

      Nejdříve si vykostíme pstruhy. Malé kousky není třeba škrábat, šupiny se krásně vypečou a můžeme je normálně sníst, jde jen o to aby kůže byla vykřupaná. Jestli je ale přesto chcete sundat, ideální na tuhle práci je drátěnka.

      Kosti pořádně propláchneme, odstraníme žábry. Zeleninu na vývar nakrájíme najemno a zpěníme na trošce olivového oleje. Přidáme oprané kosti, zalijeme vínem a necháme odvařit alkohol. Potom přidáme vodu a vaříme cca 20 minut. Necháme dalších dvacet minut stát. Přecedíme a svaříme na hustotu omáčky, nakonec přidáme sójovou a ústřicovou omáčku. Dochutíme.

      Jeden topinambur nakrájíme natenko, můžeme použít mandolínu anebo velmi ostrý nůž. Vysmažíme v oleji dozlatova. Ihned osušíme a osolíme. Zbytek topinamburů nakrájíme na kostičky a zpěníme na polovině másla. Restujeme zhruba 5 minut a potom zalijeme mlékem. Časem přilíváme vodu tak, aby při vaření byly neustále ponořené. Po zhruba 15 minutách osolíme, přidáme zbytek másla a rozmixujeme dohladka.

      Kapustu rozdělíme na plátky a nakrájíme natenko.Povaříme v osolené vodě a smícháme s troškou hotového pyré. Část lístků pouze zblanšírujeme v horké vodě a necháme okapat. Lepší je vychladit v ledové vodě. Vykrájíme různé kousky a použijeme na ozdobu.

      Rybu řádně osolíme a pečeme zprudka kůží dolů, dokud není úplně hotová na jedné straně. Bohatě pokapeme citrónem a můžeme servírovat.

      Ozdobíme kapustou, chipsy a vločkami bonito.Dobrou chuť!