Dýňový koláč, šlehačka a pyré

      Tenhle recept je vlastně inspirovaný mrkvovým koláčem, ale dýně mrkev perfektně nahradí. Patří mému kolegovi a kamarádovi Heřmymu, který bydlí u nás v baráku v pátém patře, tak jsme si řekli, že by mohl něco vymyslet i k nám na blog. Kromě koláče zapojil i další textury dýně a dohromady to hraje opravdu skvěle. 

      Na 6 až 8 porcí budeme potřebovat:

      koláč

      185 g hladké mouky
      2 g mleté skořice
      7 g jedlé sody
      3 g kypřícího prášku
      3 g soli
      205 g cukru krupice
      145 oleje
      2 vejce
      240 g najemno nastrouhané dýně Hokkaidó

      pyré

      400 g nahrubo nasekané dýně Hokkaidó
      špetku drceného hřebíčku
      50 g másla
      100-150 ml mléka
      20 g cukru
      špetku soli

      šlehačka

      100 g pyré
      400 g šlehačky
      1 bombičku na šlehačku
      levanduli na ozdobu

      kuličky dýně v karamelu

      40 g cukru
      špetku soli
      špetku chilli

      Nejdříve si připravíme koláč. Smícháme všechny suché přísady dohromady. Přidáme nastrouhanou dýni a vymícháme těsto. Pomalu přidáváme olej a potom vejce. Když je těsto spojené, vyložíme formu papírem (my použili formu na chleba) a pečeme dozlatova cca 35-40 minut dokud zapíchlá špejle nevyjde ven suchá. Necháme zchladit na mřížce. 

      Z dýně vykrájíme pár kuliček (na to se používá vykrajovátko na meloun) a zbytek nasekáme nahrubo. Půlka středně velké dýně Hokkaidó bude bohatě stačit. Kuličky potom zatepla prohodíme v karamelu a přidáme sůl a chilli. Necháme pomaličku vařit zhruba 3 minuty a dáme stranou.

      Zbytek dýně pokapeme rozpuštěným máslem, posypeme cukrem a pečeme v troubě dozlatova. Můžeme klidně zároveň s koláčem. Když je dýně měkká, přidáme mléko a podle chuti cukr i máslo a hřebíček. Rozmixujeme dohladka. Je třeba to správně odhadnout. Část dýně propasírujeme a smícháme se smetanou. Přelijeme do šlehačkové lahve a nabijeme bombičkami. Necháme vychladit. Zbytek pyré použijeme na talíř. Každá dýně je trochu jiná a je proto lepší ochutnávat a řídit se instinktem.

      Koláč můžeme natrhat nebo ukrojit a dát na talíř. Pokojová teplota je ideální, ale můžeme ho servírovat i teplý. Přidáme šlehačku a posypeme sušenou levandulí. Nakonec ještě kuličky v karamelu, pyré a můžeme podávat. Dobrou chuť!