Dýňové gnocchi s gorgonzolou, hruškou a dýňovými semínky

      Gnocchi mám moc rád a kombinace s dýní je celkem netradiční, ale opravdu skvělá. Ve spojení s gorgonzolou to vše báječně funguje – funkci by splnil i jiný modrý sýr, např. roquefort.

      Na 2 porce budeme potřebovat:

      1 dýni hokkaido  (o hmotnosti asi 500 g)
      1 vejce
      100 g mouky (semolina, farina, OO)
      50 g másla
      20 g strouhaného parmezánu
      1 chilli birds eye
      1 hrušku
      30 g dýňových semínek
      50 g gorgonzoly
      80 ml smetany na šlehání
      20 g listové petržele
      5 ml dýňového oleje
      10 ml medu
      Sůl, pepř, olivový olej, citrón
      cukrářský pytlík
      tyčový mixér
      silikonovou podložku na pečení nebo pečící papír a potravinářskou fólii
      bambusový pařák

      Nejdříve si omyjeme dýni, rozkrojíme ji a odstraníme semínka. Dýni rozkrájíme na menší kusy, pokapeme medem, přidáme rozříznutou chilli papričku, zakápneme trochou olivového oleje, osolíme a opepříme. Na plech je lepší použít pečící papír nebo silikonovou podložku, kterou opravdu vřele doporučuju.

      Pečeme na 160 stupňů do změknutí – to je zhruba 25 minut. Potom odstraníme chilli a dýni rozmixujeme do hladka, co to jen jde. Přidáme žloutek, rozpuštěné máslo a rozmixujeme znova. Přidáme parmezán, mouku a znovu rozmixujeme. Je to trochu do zblbnutí, ale dosáhnete tím konzistence, kterou potřebujete. Směs nakonec trochu lepí, ale to vůbec nevadí. Přendáme ji do cukrářského pytlíku a přejdeme na další krok.

      Dýňová semínka zamícháme do vyšlehaného bílku se solí. Vložíme do trouby upéct. Teplotu můžeme ponechat, ale tentokrát jen zhruba 10 minut. Vyndáme, necháme vychladit a libovolně nalámeme. Bílek poslouží jako dekorace a zároveň nemusíme přemýšlet, jak ho později použít – všichni víme jak bílek vypadá v lednici za pár dní.

      Zpět k nokům, teď je čas je uvařit – já používám bambusový pařák. Z potravinářské fólie vyřežeme kola, která odpovídají velikosti pařáku – je lepší když je dvojitá, lépe pak drží. Fólii vložíme do pařáku, a ze směsi noky na ni vytvoříme čáry tlusté asi 1 cm – ještě nabydou.

      Těsto i s pařákem dáme vychladit do lednice, aby ztuhlo. To je docela důležité, lépe pak drží tvar. Bohatě nám bude stačit 10 minut. Vaříme na páře asi 8 až 10 minut. Dáme opět vychladit – budeme je totiž ještě opékat.

      Hrušku nakrájíme na libovolné tvary, já jsem udělal asi tři, a pokapeme citrónem, aby nezhnědla.

      Do menšího rendlíku vložíme smetanu, polovinu gorgonzoly a necháme provařit. Opepříme. Zbytek gorgonzoly si necháme na dekoraci.

      Noky nakrájíme na diamantové špalíčky a opečeme na trošce oleje. Osolíme. Jsou trošku nasládlé, ale gorgonzola je relativně slaná, takže se to vyrovná. Přidáme trochu natenko nakrájené kůry (případně použijeme zester).

      Noky naaranžujeme na talíř, přidáme krém, čerstvou hrušku, gorgonzolu, pečená semínka a lístky petržele. Lehce pokapeme dýňovým olejem. Je to zajímavý pokrm o mnoha texturách a navíc je vege! Dobrou chuť 🙂