Dýňová polévka s koriandrem

      Dýňovka k podzimu prostě patří, co si budem! Osvědčená klasika je ta s chilli a kokosovým mlékem, my jsme si ale tentokrát vybrali koriandrový olej, který si můžete doma přichystat za chvilku. A taky je tohle video ukázkou, že i se zelenou dýní můžete udělat hodně parády! 😀 No jo, člověk prostě dovnitř nevidí, když ji kupuje.

      Na 6 porcí budeme potřebovat: 

      1 cibuli
      2 menší mrkve
      1 dcl bílého vína
      1,2 l vývaru
      2 menší dýně hokkaido
      2 cm zázvoru
      1,5 dcl mléka
      100 g másla
      sůl, pepř, olivový olej
      1 lžíce čerstvě posekáneho koriandru
      2 lžičky koriandrových semínek
      čerstvé chili na ozdobu
      2 lžíce javorového sirupu
      pár větviček tymiánu

      Dýni rozkrájíme na větší kusy a odstraníme semínka. Hokkaidó se nemusí loupat, slupka je celkem měkká a dodá polévce lepší barvu. Malou část si schováme na později. Zbytek vložíme do zápekací misky a pokapeme olejem, sirupem a osolíme. Přidáme tymián, nasekaný zázvor, polovinu semínek a zakryjeme alobalem. Pečeme v troubě na 180 stupňů zhruba půl hodiny.

      Do rendlíku nasypeme nahrubo nakrájenou mrkev. Než začne hnědnout, přidáme cibuli, sůl a opečeme. Přilijeme víno a necháme vyvařit. Potom přidáme opečenou dýni a vývar. Tymián můžeme odstranit. Vaříme dalších 10 minut a přidáme mléko a máslo. Necháme provařit a rozmixujeme dohladka. Dochutíme.

      Zbytek dýně nakrájíme na pěkné kostičky a opečeme na oleji, přidáme sůl, trochu másla a lžíci sirupu. Ideální je uvařit ji na skus.

      Nasekaný koriandr smícháme se lžící semínek a zakápneme olejem tak, aby vznikl bylinkový olej.

      Můžeme servírovat. Do talíře nalijeme polévku přidáme kousky dýně, bylinkový olej a najemno nakrájené chili. Dobrou chuť!