Datlový muffin, mandarinková marmeláda a šlehačka Chantilly

      Vánoční blogerské šílenství jsme se rozhodli tak trochu ignorovat. U nás doma prostě na Vánoce nepečeme a užíváme si pak cukroví od maminek a babiček. Od nich prostě chutná nejlépe! Na druhou stranu nás ale taky občas přepadne chuť na sladké.

      Tenhle recept je variace na anglický sticky toffee pudding, což je fakt hříšná záležitost, která má asi milion kalorií. Místo vajec Honza použil cizrnovou mouku (jedeme teď bezvaječný režim) a boží datle seženete třeba v Penny Marketu (mimochodem v řadě Selection najdete i akátový med s pláství, což je opravdová lahůdka. Na vaření je ho sice asi škoda, ale my se toho nebáli).

      Na 4 porce budeme potřebovat:

      50 g hnědého cukru
      100 g hladké mouky
      ½ lžičky jedlé sody
      ½ lžičky kypřícího prášku
      175 ml polotučného mléka
      1 lžičku cizrnové mouky (nebo jedno vejce)
      1 špetku vanilky
      30 g rozpuštěného másla
      100 g vypeckovaných velkých datlí
      špetku mořské soli

      Na marmeládu:

      50 g hnědého cukru
      30 g akatového medu
      150 g vyloupaných mandarinek (bez bílých částí)
      10 g másla
      špetku mořské soli
      kůru z jedné mandarinky

      Na šlehačku Chantilly:

      200 ml smetany na šlehání
      1 lžíci cukru krystal
      1 špetku vanilky

      Datle oloupeme a společně s mlékem, cukrem, vanilkou a máslem přivedeme k varu. Zakryjeme a necháme 10 minut nabobtnat. Rozmixujeme ručním mixerém na pastu. Nemusí být nijak zvlášť hladká.

      Suché ingredience smícháme dohromady a spojíme se zbytkem. Formy na muffiny vystříkáme olejem, naplníme těstem a pečeme v troubě na 180 stupňů 20 – 25 minut. Necháme chvilku odstát.

      OLYMPUS DIGITAL CAMERA

      Zatímco se pečou, připravíme marmeládu. Nejdříve necháme rozpustit cukr s medem než se nám spojí. Přidáme sůl i mandarinky a necháme pomaličku vařit. Zhruba po 10 minutách rozmixujeme ručním mixérem. Přidáme kůru. Nakonec přimícháme máslo. Finální marmeláda by měla být hustá a silná. Lze ji naředit džusem anebo smetanou.

      OLYMPUS DIGITAL CAMERA

      Smetanu vyšleháme s cukrem a vanilkou. Celý dezert dozdobíme lístky máty. Voila!